•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Filmovi iz video igrica na koje još uvek čekamo

Filmovi za video igrice su trenutno puni akcije, ali dok uživamo u tome kao Tomb Raider i Rampage, postoji još niz najavljenih projekata zasnovanih na igricama koje još uvek čekamo. Danas ćemo pogledati one koje bi smo najviše voleli da vidimo.

Uprkos neprestanim naporima Hollivooda, filmovi za video igrice jednostavno nisu bili u mogućnosti da uspeju na veliko u blagajnama bioskopa. Imali su skromne uspehe tu i tamo, kao što su Mortal Kombat i Resident Evil, ali Hollywood još nije napravio univerzalno-voljeni film zasnovan na igri. Film Lara Croft: Tomb Raider iz 2001. godine u kome glumi Angelina Džoli bio je prilično blizu i bio je pravi hit bioskopa, ali je nastavak iz 2003. godine se susreo sa univerzalno negativnim pregledima i pretrpeo je neuspeh na blagajnama bioskopa, zbog čega je trebalo petnaest godina da se proizvede rimejk, sa glumicom Alicijom Vikander. Film koji je kao rezultat dobio pristojne kritike, ali nije uspeo da se izbori na blagajnama bioskopa.

Da kažemo da filmovi zasnovani na igricama imaju lošu istorijsku evidenciju predstavljaju potcenjivanje. Double Dragon. Street Fighter (i njegov nekako gori rimejk). Hitman (i njegov rimejk). Assassin’s Creed. Alone in the Dark. Prince of Persia. Max Payne. Lista se nastavlja. Dno Hollywooda obloženo je trulim leševima filmova zasnovanim na video igricama. Neki od njih imaju male, ali posvećene zaljubljenike, ali uglavnom filmovi zasnovani na igricama ne uspevaju da dobiju pohvale kritike i imaju nesrećnu tendenciju spektakularnog propadanja na blagajnama bioskopa.

Najnoviji pokušaj pretvaranja klasične igre u blokbuster film je Rampage, u kojem glumi Dwaine Johnson. Zabavan koliko film to može da bude, nekako je razočaravajuće što se Rampage pretvara u film pre nekih drugih naslova koji bi izgledali daleko bolje za filmsku adaptaciju.

15. Halo

Kada se Xbox prvi put pojavio 2001. godine, najveći naslov za sistem bila je igra koja je sve izmenila, pucačina iz prvog lica koja se zove Halo. Razvijena od strane Bungie-a (koji je na kraju ostavio serijal da bi stvorio Destiny za Activision izdavača), Halo je redefinisao konzolarni FPS i više nego delimično je odgovoran za trenutni položaj Microsofta na tržištu video igara.

U 2005. godini, nakon više meseca pregovora, Microsoft je sklopio ugovor sa kompanijama Fox i Universal za proizvodnju filma zasnovanog na Halo-u. Piter Džekson je potpisan kao producent, a Neil Blomkamp je bio kandidovan da režira. Nažalost, čitava stvar se raspala i Halo tek treba da zasluže veliko platno, iako su delovi akcije uživo bili puštani na strimingu kako bi promovisali igre. Halo 4: Forward Unto Dawn i Halo: Nightfall zaslužili su pohvale za svoje vrhunske produkcijske vrednosti i zapleta koje se direktno povezuju sa igrama. Steven Spielberg je producirao uživo akcijsku televizijsku seriju Halo, ali film je trenutno mrtav.

14. Metal Gear Solid

U pogledu pripovedanja video igrica, Hideo Kojima je najvažnije ime u poslu. Njegova Metal Gear serija je jedna od najcenjenijih franšiza svih vremena, a priče o Solid Snake, Raiden i Big Boss su legendarne. Zbog svog naglaska na dugim međuscenama i složenim likovima, neko bi pomislio da je Metal Gear prirodno pogodan za bioskope. Zaista, film je u razvoju.
Jordan Vogt-Roberts je trenutno vezan za film Metal Gear, koji je bio napisan i nanovo prepisan kako bi se ton i priča dobro uklopili. Vogt-Roberts je očigledno obožavalac igara, čak je uključio i nekoliko referenci Metal Gear u svom prethodnom filmu, Kong: Skull Island. Iako nije objavljen spisak glumaca ili datum objavljivanja, Vogt-Roberts se više puta susreo sa serijskim glavešinom Hideo Kojima, uveravajući obožavaoce da će ovaj film biti rad iz ljubavi, a ne korporativni proizvod koji namerava da smanji velike teme igre u opštim akcionim filmovima.

13. Metroid

U Nintendovoj štali ljupkih kreatura poput Mario, Kirbi, Donkey Kong i Ice Climbers, Samus Aran se ističe kao drugačiji tip heroja. Lovac na ucene koji radi u svemiru, Samus lovi opasne parazite poznate pod nazivom Metroidi. Njene igre su daleko od avanturističkih avantura Nintendoevih drugih heroja, uzimajući u obzir uticaj na mračnu naučnu fantastiku kao što je Alien.
Godine 2003, Lion Rock Productions je bio zadužen za filmsku adaptaciju Metroid-a, ali su prava prestala. Legendarni akcioni direktor Hong Konga John Voo takođe je bio spomenut na razvijanju projekta, ali je već duže od deset godina u stanju mirovanja. Možda, ako predstojeći Super Mario Bros film bude uspešan (više o tome uskoro), Nintendo će biti voljan da pruži još jednu šansu za nešto što je smelije i drugačije kao Metroid. Adi Šankar je svakako zainteresovan ...

12. Duke Nukem

Jedan od najočekivanijih potencijalnih filmova za video igrice je Duke Nukem. John Cena, prvi i jedini izbor za ulogu, trenutno je uključen u film, koji proizvodi Platinum Dunes, producentska kompanija Michael Bai-a.
Duke Nukem je bezobzirna, nasilna i smešno vrhunska serija akcijskih igara u kojoj glumi Djuka, junaka koji koristi testosteron, koji voli ženske, oružje i isprašivanje zadnjica. Ono što nedostaje u samosvesti i suptilnosti, on nadoknađuje u mačizmu i veštini da spasi svet od vanzemaljskog ološa.
Ako je ikada postojao film za koji bi Michael Bai trebalo da bude glavni, to je Duke Nukem. Ako bude urađen kako treba, ovaj film bi mogao da bude slavna oda staro vremešnim mačo zvrčcima, dok se zabavljaju uz inspiracije zdravih doza humora u jeziku.

11. Uncharted

Bio je to dug put ka veliko, ekranu za Uncharted, akciono-avanturističku franšizu od Naughti Dog, i jedna od najvećih ekskluzivnih igara za PlayStation seriju kućnih konzola. Prvobitno je tri puta nominovani režiser za Oskara David O. Russell bio u prilici da režira film sa Mark Wahlbergom u glavnoj ulozi, zajedno sa Joe Pesci i Robertom De Niroom, ali je projekat na kraju propao, navodno zbog previše lutanja od svog izvornog materijala.
Joe Carnahan i Seth Gordon takođe su bili uključeni u film u jednom trenutku, ali nije bilo napredovanja sve dok se Sony nije odlučio za drugačiji pristup filmu; Umesto odraslog lovca na blago iz igre, Nathan Drake će biti tinejdžer, koga igra Tom Holland iz Spider-Mana: Homecoming's. Shawn Levy (Night at the Museum) je kandidovan da režira, a Holland izgleda željan da započne buduću filmsku franšizu.

10. Mass Effect

Biovareova vodeca RPG-akcijska serija je videla bolje dane. Mass Effect je počeo sa radom kao ambiciozna trilogija svemirske opere, u kojoj bi odluke donešene u prvoj igri mogle da se prenose u nastavke i imaju dalekosežne posledice. Iako su neki fanovi bili razočarani u poslednjem satu Mass Effecta 3, koji su uglavnom zanemarivali izbore koje su igrači do tada doživeli u korist jednog konačnog izbora za određivanje završetka, trilogija u celini bila je izuzetno kritična i finansijski uspešna za izdavača EA.
Mass Effect: Andromeda 2017 je, s druge strane, bila lizbila kao jedna od najvećih pretrpljenih neuspeha 2017; prijem je bio toliko negativan da je EA stavila seriju na led za neku doglednu budućnost. Godine 2008, proizvođač Avi Arad najavio je svoje planove da dovede Mass Effect na veliki ekran, čak idući tako daleko da će u 2011. panelu Comic-Con razgovarati o budućem filmu. Nažalost, film je tiho nestao i tek treba da se vrati. Za sve namere i svrhe, Mass Effect je mrtav, i u igri i na filmu.

9. BioShock

Gore Verbinski se obogatio sa Piratima sa Kariba. Prokletstvo crnog bisera, za koji se očekivalo da bude velika bomba, postao je jedan od najvećih filmova iz 2003. i pokrenuo franšizu od više milijardi dolara. Nakon što je u suštini stvorio potpuno novi svet fantazije i avanture, Verbinski se usredsredio na adaptaciju hit video igre BioShock.
BioShock je postavljen u jednu od najsveobuhvatnijih fiktivnih lokacija ikada zasnovanih, podvodnog grada Rapture, koji je zamišljen i osuđen objektivnim vredostima koje je propovedao autor Ain Rand.
Legenda kaže da je Verbinski želeo budžet od 200 miliona dolara i kreativnu slobodu da ciljaju na R-rejting, u skladu sa nasilnim tonovima i temama u igri. Warner Bros. ga je zamolio da radi sa znatno smanjenim budžetom od 80 miliona dolara, ali je Verbinski odbio i napustio proizvodnju. Kreator serije Ken Levine je odlučio da prekine projekt, pre nego da dopusti kompromitovanoj verziji filma da ošteti marku.

8. Gears of War

Pored Halo-a, Gears of War je jedna od vodećih franšiza kompanije Microsoft. Nakon trilogije (i spin-off, Presuda) na Xbox 360, poslednji naslov u seriji, Gears of War 4, prešao je u moderni Xbox One hardver i pokazao snagu nove konzole. Ultra-nasilna naučna fantastična ratna igra, Gears je o beskrajnoj borbi čovečanstva protiv Lokusovih horda ... I takođe oružja sa bajonetima za motorne testere.
Film zasnovan na igri je navodno "u razvoju" već više od jedne decenije, koji se vraća još u 2007. godinu, sa režiserom Len Viseman-om priključenim 2008. godine, iako ga je napustio 2010. godine nakon što je budžet od 100 miliona dolara smanjen, a projekat čami godinama.
Sa lansiranjem Gears of War 4 u 2016, film se ponovo pojavio. Universal razvija film sa piscem Shane Salernom, iako ni režiser, glumci ili datum izdavanja nisu najavljeni.

7. Splinter Cell

Obožavaoci vole Michaela Ironsidea kao glas Sam Fisher-a, osedelog operativca Trećeg Echelona tajnih operacija u centru Ubisoftove Splinter Cell franšize. Kada ga je preimenovao u Splinter Cell: Blacklist sa novim glumcem Erikom Džonsonom, obožavaoci su sveobuhvatno odbacili promenu, uprkos njegovoj solidnoj performansi u toj igri. Michael Ironside ima 68 godina, pa verovatno ne bi mogao da igra Fisher-a u živom akcijskom filmu, tako da možda glumac koji prisvoji ulogu imaće manje problema od Džonsona.
Tom Hardi je prvi put potpisao film u Splinter Cell filmu još u 2012. godini, a on je bio vezan ulogom sve do nedavne 2017. godine, iako film ostaje ne bliži pucačini, pogotovo nakon gubitka režisera Daga Limana. Moguće je da je finansijski neuspeh Assassin's Creed-a možda ugrozio planove Ubisofta da napravi dalje filmove na osnovu njihovog značajnog broja igara.

6. Detective Pikachu

Na kraju, film za video igrice koji se zapravo snima! Legendary Entertainment je kupila prava na Pokemon početak i brzo je ušla u proizvodnju. Detektiv Pikachu počeo je snimanje u januaru i biće završen 19. maja 2019. godine. Rian Reinolds je ulozi milog i osornog glavog lika, borac protiv zločina, koji je i smešno slatki Pokemon. Ken Vatanabe, Rita Ora i Bill Nighi su zajedno sa Rob Lettermanom (Monsters vs Aliens, Goosebumps) reziseri.
Za razliku od drugih filmova na ovoj listi, kako je to u produkciji, trebalo bi da vidimo detektiva Pikachu-a pre nego kasnije.

5. Shadow of the Colossus

Da li su video igre umetnost? To je bilo nezgodno pitanje oko senke Colossusa iz 2005. godine, divne generacijski definisane igre o mladiću u potrazi za pobedom gigantskih čudovišta u pokušaju da se mrtva devojka vrati u život. Jedan od najpoznatijih naslova PlaiStation 2 ere, igra je preneta na PS3 u 2011. godini pre nego što je ponovo izgrađena od početka za PS4 2018.
Još u 2009. godini, Sony Pictures je ponudio filmska prava na igru, ali niko nije imao pojma kako će prilagoditi igru za film. Uprkos prisustvu velikih stvorenja, to nije nešto što se lako može prevesti na ekran. Ovo nije Rampage. Očigledno, Soni nije ni znao kako da napravi film, jer je u razvojnom paklu već skoro deceniju. Josh Trank je bio vezan neko vreme, a onda je film predat Andresu Muschietti, ali je on zauzet pripremama za IT: Poglavlje 2. Dok nasleđe igre svetli sjajno kao nikad pre, verovatno je da će film nestati u tami i biti tiho zaboravljen. U ovom slučaju, to je verovatno najbolje.

4. God of War

Jedna od najnaprednijih nasilnih serija ikada je Bog ratova. Postavljen u doba grčke mitologije, franšiza sledi Kratos, originalan lik i glasnik Aresa, koji izdaje svog gospodara i postaje i sam Bog. Beskompromisno tumačenje klasičnih mitoloških likova, franšiza se skoro završila Bogom rata III, u kojoj je Kratos krenuo na Zevsa, kralja bogova, i ostavio otpad celom panteonu božanstava. Sada, Kratos se vraća u novoj ulozi, jednostavno nazvanoj Boga rata, koja ga postavlja u svet norveške mitologije, neizrecivi broj godina kasnije.
Filmska adaptacija objavljena je odmah nakon prvog izlaska originalne igre, ali razvoj je bio spor i studija su sigurno bila oprezna oko budžeta koji je zahtevao ogromne razmere bitaka koje bi pokušali da prilagode, da ne kažu ništa o tome kako bi fanovi reagovali ako bi film pokušao da dostigne nešto manje od najtežih rejtinga R. 2009. godine objavljeno je da je Daniel Craig odbio glavnu ulogu, a film je od tada u mrtvim vodama.

3. Call of Duty

Najpopularnija video igrica na svetu je Call of Duty. Ovaj brzi prelaz između ozbiljnog ratnog simulatora i grozničavog sna Majkla Bejove ponekad je kritikovan zbog plitkih priča i ponavljajućeg igranja, ali njegov čvrst pištolj i sjajan spektakl ne mogu biti potučeni. Serija i dalje ima značajnu ulogu kod publike koja se vraća po još, iz godine u godinu.
2017. godine, Activision Blizzard Studios najavio je planove za filmski univerzum zasnovan na Call of Duti-u, govoreći o međusobno povezanim vojnim temama na filmu i televiziji. Za sada, malo je došlo iz projekta, iako se, navodno, nadgleda režiser Sicario 2 Stefana Sollime da upravlja prvim delom u budućoj filmskoj seriji. Vreme će vam reći da li će se projekat ikada ostvariti, iako definitivno postoji potencijal u brendu.

2. Super Mario Bros

Super Mario je lik kome nije potreban uvod. Jedna od najprestižnijih figura pop kulture svih vremena, Marioove avanture preko Mushroom Kingdom i dalje su univerzalno poštovane kao neke od najvećih ikada napravljenih igara.
U potpunom kontrastu sa njegovom reputacijom u igračkom prostoru, prvi Super Mario Bros film se pamti kao ogromna katastrofa. U glavnim ulogama Bob Hoskins i John Leguizama-a kao braća i Dennis Hopper-a kao kralj Koopa, film je imao šokantno malo zajedničkog sa igricama, a umjesto toga ispričao je ciberpunk priču o interdimenzionalnom putovanju i alternativnoj verziji Njujorka naseljenom hibridima ljudi/dinosaurusa ... Ili tako nešto.
Od tada, Nintendo nije oklevao da dozvoli Mario da se vrati u Hollywoodske kandže, ali se to sve menja. Illumination Entertainment je sklopio ugovor za produkciju animiranog filma Mario, koji bi mogao biti da se pojavi početkom 2020 godine. Mariov izumitelj Shigeru Miiamoto potpisan je kao producent.

1. Square Enix Cinematic Universe

Kada se Hitman: Agent 47 pojavio u kinematografiji 2015. godine, producent Adrian Askarieh je objavio svoje planove da napravi filmski univerzum na osnovu igara izdavača Skuare Enik: Hitman, Deus Ek, Just Cause i Thief. Uprkos tome što nije imao prava na Laru Croft, on je takođe zamišljao da Tomb Raider igra ulogu u predstojećoj filmskoj seriji.
Nažalost, Agent 47 nije bio hit na blagajnama bioskopa. Film je, međutim, razvio nešto nalik kultu koji je usledio zbog nezaboravnih akcijskih scena i pametne priče, film je bio finansijsko razočarenje, a filmovi zasnovani na Deus Ek, Just Cause i Thief su već godinama tihi. Tek treba da se utvrdi da li će Tomb Raider dobiti cinematski nastavak, ali ako nastavak krene napred, Rupert Friendov Agent 47 verovatno neće pojaviti.

Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...