•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Film 'Bio dvaput jedan kralj' nagrađen u Barseloni i Los Anđelesu

Kratkometražni animirani film "Bio dvaput jedan kralj" (Twice Upon a Time) Vojina Vasovića, diplomiranog reditelja Akademije umetnosti Beograd, osvojio je nagradu za najbolji animirani film na Movie Screen Festivalu u Los Anđelesu (6-10. februar), kao i nagradu za najbolji scenario i nagradu za najbolji animirani film na Barselona Planet Film Festivalu.

Ovo je već deveta nagrada za ovu srpsko-kanadsku koprodukciju kuća Plan 9 i To Blink Animation studija. Film je osvojio nagradu publike u Malagi, ubrzo nakon nagrade za najbolju originalnu kompoziciju na Kraljevskom filmskom festivalu koja je pripala Vladimiru Kerkezu i Aleksandru Ranđeloviću. Najveći uspeh film je ostvario osvojivši čak tri nagrade: za najbolju animaciju, najbolji scenario i najbolji film u celini, na Canada Shorts festivalu u Nju Bransviku. Pre par nedelja film je dobio nagradu za najbolju animaciju u Montrealu.

"Bio dvaput jedan kralj" nastavlja festivalsku turneju sledećeg meseca u Rumuniji (Short To The Point Festival), Italiji (Alessandria Film Festival) i Grčkoj (Athens Animfest).

Ovaj nagrađivani animirani film priča je o kralju koji ima podvojenu ličnost i živi u nesvakidašnjem podeljenom ekranu. Jedna njegova polovina predstavlja Kralja Pesnika, čoveka elegantnih manira i pokreta, dok druga predstavlja Kralja Ratnika, nesutrašivog i gordog vojskovođu. Oni očajnički žele da se otarase jedan drugog i na tom putu im pomažu razni lekari, druidi, njihove verne kraljice, pa čak i njihov arhineprijatelj – dvoglava aždaja.

Glasove u filmu daju John White i Miodrag Mića Milovanov, a animaciju pored Vasovića i Nikole Stepkovića potpisuju i Snežana Čubrilović, Mladen Nikolić i Jelena Milunović. Film su podržali Filmski centar Srbije, gradski i regionalni fondovi u Torontu, kao i mađarska produkcija AZT Media.

Autor filma Vojin Vasović trenutno pored dugometražne animirane verzije ovog ostvarenja radi i na dugometražnom igranom filmu „Kraj sveta“ po scenariju Aleksandre Urošević, koji je nedavno dobio podršku Filmskog centra Srbije za razvoj scenarija.

Vojin Vasović je diplomirao TV režiju na Akademiji umetnosti Beograd u klasi prof. Dragana Elčića, a master studije režije završio je na Univerzitetu u Torontu.

Usavršavao se u oblasti dokumentarnog filma, dizajna svetala, animacije, fotografije i tehnike glasa i pokreta. Sa animiranim filmom „Svakih pet minuta“ Vojin Vasović je osvojio više od 35 međunarodnih, glavnih nagrada i neznanično je postao najviše nagrađivani autor u Evropi 2011/2012. godine, kao i jedan od najnagrađivanijih u oblasti kratke forme u istoriji srpske kinematografije. Vojin Vasović je saradnik u nastavi na Akademiji umetnosti Beograd.

Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu