•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Jigsaw (2017)

Petoro ljudi budi se u zaključano u sobi, sa kofama na glavama, lancima oko vratova i sa oštrim testerama na zidu. Glas se prolama preko zvučnika. Zvuči kao John Cramer (Tobin Bell), seriski ubica poznatiji kao Jigsaw, koji postavlja zamke i zahteva priznanja zločina. Jigsaw je umro pre mnogo godina, u trećem „Saw“ filmu, ali je ostavio dovoljno audio snimaka i sledbenika da se franšiza nastavi i kroz „Saw 3D“ iz 2010. godine. Glas izdaje raznorazne svešteničke naredbe: priznajte svoje grehe, dajte svoju krv. Sečiva testera se zatim pokreću, dok lanci sve više približavaju zatvorenike.

Ovaj novi početak stare priče sledi čudnu formulu koja je uspostavljena davne 2004. godine. U zatvorenoj sobi, zatvorenici započinju krvavo i oštro ispaštanje pomoću mašina smrti koje deluju kao da ih je osmislio Dr. Seuss. U spoljnom svetu, agenti policije prate krvav trag – i upuštaju se u operacije nalik sapunicama iz telenovela. Najbolji nastup u „Jigsaw“ pružio nam je Callum Keith Rennie („Battlestar Galactica“, „The Man in the Hight Castle“) kao očvrsli policajac sa mutnom prošlošću i voljom da veruje u sve. Tu je i mrtvozornik kojeg igra Matt Passmore, koji je mučen dok je bio u vojsci, i kojem nedostaje njegova preminula žena. Doktorov asistent (Hannah Emily Anderson) deluje kao da previše uživa u prizoru leševa. Kakva je ovo otkačena mrtvačnica!

„Jigsaw“ su režirala braća Spierig, Peter i Michael. Oni su najpoznatiji po „Daybreakers“, čudnovatog smeća o vampirima od prošle godine. Ovom filmu daju ugao koji je skoro pametan. „Saw“ serijal je gotovo momentalno eksplodirao i postao besmislica – to je jedna od onih stvari kojoj je najmanje od svega bila potrebna mitologija. Nasilje u „Jigsaw“ brzo postaje raskalašno. Postoji scena u kojoj se Jigsawovi zatočenici nalaze u ambaru i zatrpava ih žito, koje zatim prestaje da pada da bi ga zamenili noževi koji padaju svuda po njima!

Ima još nekoliko ovakvih scena, u kojima se blesave zamke izmiču kontroli u stilu Rubea Goldberga. Ono što je još luđe: većina likova agenata policije provodi ceo film pitajući se da li je Jigsaw živ, ili izjavljujući da je nemoguće da je živ. Da li vas briga? Sedam godina nakon „Saw 3D“, očekivali biste pristup koji se vraća korenima, ali „Jigsaw“ naglašava priču punu zapleta ove franšize. Film deluje kao da je predug, a traje samo 90 minuta. Jigsawova razmišljanja u stilu životnog trenera nikada do sada nisu zvučala manje preteće: počeo je previše da objašnjava i postao uništitelj drame. Ali ima lasera i oni su nam se posebno dopali.

Žanr:krimi, horor, misterija
Godina:2017
Reziser:Michael Spierig, Peter Spierig
Scenario:Pete Goldfinger, Josh Stolberg
Uloge:Matt Passmore, Tobin Bell, Callum Keith Rennie
Uzrast:R
Studio:Serendipity Productions, Twisted Pictures, A Bigger Boat
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:92 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu