•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Stronger (2017)

„Stronger“ nije prvi film o postavljanju bombi na bostonskom maratonu 2013. godine; uglađena; rasplinuta akciona drama Petera Berga „Patriots Day“ ga je pretekla na boks ofisu za čitavih godinu dana. Međutim, ovaj film ne trpi zbog toga što je drugi, jer je cilj režisera Davida Gordona Greena radikalno drugačiji od Bergovog: svođenje tragedije velikih razmera na strašnu, često bolno intimnu tačku priče jednog preživelog. Jake Gyllenhaal preuzima stvarnu ulogu Jeffa Baumana, pametnog običnog čoveka iz Beantowna koji iznenada postaje nacionalni simbol – i to ne svojim izborom – kada izgubi svoje noge na cilju trke.

Iako je tip gradskog momka koji moli da ranije izađe sa posla ne bi li gledao utakmicu Soxa i koji ima svoje srećno mesto u baru, Jeff i dalje pati za svojom bivšom devojkom s kojom je čas u vezi, čas nije, po imenu Erin (odlično potcenjena Tatiana Maslany). Ona je mirni, odgovorni zdravstveni radnik; on je smešni dobri momak na kojeg ona jednostavno ne može da se osloni, ali kojeg ne može ni da napusti. („Ko je mislio da ćeš ti završiti u vatrenoj melodramu sa momkom koji peče piliće u Costoco-u?“, pita njena sestra cerekajući se.) Međutim, kada se Erin zaustavi kod njegovog lokala tražeći donacije za njenu trku na maratonu, Jeff vidi šansu da joj dokaže da on može da bude tip muškarca koji ona želi da on bude. I tako se on pojavljuje na trci sa ručno napisanim znakom i pridružuje se slavljeničkim hordama; figura sa kapuljačom na glavi prolazi pored njega, dok je njegova pažnja jasno usmerena ka nečemu drugom. Zatim dolazi do eksplozije i njenih posledica. „Tvoje proklete noge“, izgovara mu žalosni drug otvoreno dok on leži i dalje u šoku i intubiran u bolničkom krevetu. „Nema ih više, brate.“

Baumanova porodica, glasan čopor vukova koji kao da dolazi iz jednog od romana Dennisa Lehanea, nije ni približno spremna za emocionalne i fizičke zahteve njegovog stanja, a najmanje od svih njegova od alkohola večito crvena majka (britanska glumica Miranda Richardson, blajhana plavuša koja je hirurški vezana za svoje cigarete) sa kojom deli prenatrpani, neuredni stan. Erin je drugačija, ali nema ničega jednostavnog u nedefinisanim vezama između njih dvoje. Kakav novi početak mu je njegova slučajna žrtva donela i kada romantična ljubav ustupa mesto dužnosti i sažaljenju?

Režiser Green („All the Real Girls“, „Pineapple Express“) ne pozlaćuje stvarnost Jeffove borbe da se pomiri sa svojim radikalno promenjenim životom. Tokom većeg dela filma on je u haosu – izvlači se sa rehabilitacije, uvlači Erin u sitne svađe, „vozi“ pijan uz pomoć prijatelja koji upravlja pedalama u kolima. Ipak, Gyllenhaal pruža tako snažno proživljen nastup da je teško ne pratiti ga u svakom trenutku: onda kada se prijateljski susret u baru pretvori u nešto ružno; tokom užasavajućih flešbekova koji ga potresaju dok ga u kolicima izvoze da pozdravi gromku publiku tokom hokejaške utakmice; u trenucima slabosti dok pokušava da sam ode u toalet. (Srećom, postoji nit crnog humora koja se provlači kroz sve ove trenutke i koja ublažava čak i neke od najsumornijih momenata.) Na izvestan način, „Stronger“ je veoma konvencionalan film kao i bilo koja druga holivudska priča o tragediji i trijumfu; neki od sporednih likova su samo zaliha i nikada nema puno sumnje u dugačak luk naracije koja ide ka iskupljenju. Ipak, postoji sirova, opipljiva ljudskost u skoro svakoj sceni koja ovaj film odvaja od drugih. Jeff se možda ne uklapa ni u čiju ideju o herojima sa naslovnih strana, ali ni u jednom trenutku nećete posumnjati da je on stvaran.

Žanr:biografski, drama
Godina:2017
Reziser:David Gordon Green
Scenario:John Pollono, Jeff Bauman
Uloge:Jake Gyllenhaal, Tatiana Maslany, Miranda Richardson
Uzrast:R
Studio:Bold Films, Lionsgate, Mandeville Films
Zemlja:United States
Website:www.strongerthefilm.com
Jezik:engleski
Trajanje:119 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....