•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Projekcija nagradjenog filma Gora u Domu omladine Beograda

Nakon trijumfa na jubilarnom 10. Beldocs-u, gde je premijerno prikazan i osvojio nagrade za najbolju fotografiju i najbolji film, GORA Stefana Maleševića biće prikazan 19. juna u 20 sati u Domu omladine Beograda.

U izolovanim selima Gore, na visoravnima okrutne Šar-Planine, žive Goranci, muslimani koji govore narečjem koje pripada grupi južnoslovenskih jezika. Sa njima, njihovim životima, kulturom i običajima upoznajemo se postepeno. Kako je u selu Restelica, gde se odvija veći deo filma, Maleševiću bilo zabranjeno da snima žene, odabrao je grupu muškaraca i uvodi nas u njihove jednostavne živote, kao i okruženje u kome se nalaze. Slušamo njihove pesme, pratimo svakodnevicu. Njihovi razgovori otkrivaju čari života u visokim planimama, otkrivamo sportske aktivnosti, te religiozne običaje i tradiciju… Malešević se fokusirao na grupu kojoj prilazi i filmološki i antropološki, otkrivajući ih polako upravo onako kako su se oni pred kamerom predstavljali. Kako ide ka kraju, film nas opčinjava tim magičnim slikama, govorima, napevima.

«Gora» je gotovo oniričan ulazak u život zajednice koju planina na kojoj žive konstantno podseća na efemernost ljudskog postojanja. Istovremeno, oni sami ukazuju nam na živote ne tako daleko od nas, a načelno tako daleke i strane. Nije uzalud međunarodni žiri ovo ostvarenje proglasio najboljim filmom i, naročito, najbolje «oslikanim». Upravo su te dve komponente tesno povezane u ovom ostvarenju, jer Malešević pametno odlučuje da vizuelnim stilom ispriča priču o životima Goranaca, puštajući životu da otkrije one najinteresantnije momente. Izvrstan dokumentarac, koji podiže lestvicu domaćoj dokumentaristici.

Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...