•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Alien: Covenant (2017)

Film "Alien: Covenant" Ridleya Scotta dešava se deset godina posle događaja u filmu "Prometej" i njegov je direktni nastavak, premošćavajući jaz između tog filma i izvornog "Aliena". Priča započinje nesrećom na brodu Covenant, kolonizatorskom brodu koji je krenuo ka planeti gde se putnici broda nameravaju da nasele. Kapetan, Jacob Branson (igra ga James Franco) umire pri pokušaju buđenja iz višegodišnjeg hiper sna, ostavljajući za sobom uplakanu ženu (stručnjaka za naseljavanje novih svetova, Daniels, a koju glumi Katherine Waterston). Komandu nad brodom i posadom preuzima Oram (Billy Crudup) sa slabim autoritetom ali dubokim verskim uverenjima, a tu je i još 2000 još uvek uspavanih kolonista i smrznuti embrioni. Fassbender, koji je glumio androida Davida u "Prometeju", sada je u ulozi Waltera, androida nove generacije čije su emocije i ličnost malo nazadovali u odnosu na svog prethodnika, uskraćena mu je želja za inovativnošću i stvaranjem.

Potrešena i demoralizovana posada, godinama daleko od svog odredišta, nakon što uhvati čudan signal sa obližnje planete, rešava se da skrene sa svog planiranog puta i povratka u hiper san. Ali, kao što obično bude u životu, nepoštovanje pravila teško da može bilo šta da donese dobro, posebno u dubokom i dalekom svemiru. Umesto da pronađu novu Zemlju pogodnu za život, zatiču kišnu planetu sa mnoštvom planina i jezera koja će se ispostaviti da je sve sem mesto pogodno za život i naseljavanje, a vidljiva ili nevidljiva opasnost vreba na svakom koraku pri čemu naši junaci nisu toga još svesni. Nakon početne akcije i prvih žrtava, nekoliko njih preživljava zahvaljujući Davidu, androidu iz Prometeja, koji se naselio na ovoj planeti nakon krvavog vrhunca prvog filma. On živi u spektakularnoj ruševini Starog grada koju su originalno kolonizirali Inženjeri iz "Prometeja" a koja ima svoje tajne. Članovi posade sada uviđaju da je neplanirano sletanje na novo-otkrivenu planetu bila velika greška jer se smrt vidi i oseća na svakom koraku, a počinju da se 'pojavljuju' i stari poznanici ksenomorfi ali modifikacije istih.

Ovo zvuči pomalo kao varijacija bilo kog "Alien" filma, ali to je i osnovna premisa serijala i tu nema mnogo šta da se kaže, bitno je samo na koji način će se priča predstaviti gledaocima. Sletanje na mračnu planetu, napad na naše junake i pojava tuđina su već viđeni u Alien serijalu, kao i kasnije krvavo stradanje, samo je pitanje kako će se sve to uklopiti u scenario. Ovaj film ima mnogo sjajnih varijacija a najviše njih se okreću oko Fassbenderove dvostruke uloge (David i Walter) i dvostrukog delovanja, nešto šta se nije moglo pretpostaviti gledajući najavne trejlere filma. Odnos David-Walter razlikuje film "Alien: Covenant" od svih prethodnih "Alien" filmova. David je postao tzv. doktor Frankenstajn eksperimentišući godinama sa raznim oblicima života, njihovim ukrštavanjem i mutacijama a sve zbog toga što je počeo da prezire ljude kao dominantnu vrstu. On to i kaže Walteru sugerišući mu da ne vidi stvari kakve jesu a tu se postavljaju i neka pitanja koja nisu trebala biti postavljena niti zaključci do kojih se stiglo uz primesu verskih i biblijskih priča. Ispostaviće se da je ustvari sama suština ovog filma njihov 'bratski' odnos i (ne)razumevanje, a Michael Fassbender se jednostavno savršeno snašao u dvostrukoj ulozi i može se reči da je on nosilac celog filma.

Kao i u svim ostalim "Alien" filmovima posada srlja iz greške u grešku, radeći neke stvari bez zdrave logike, a kako vreme prolazi sve ih je manje a sve je više unakaženih leševa. Umesto da je nova planeta svet iz bajke i nova Zemlja ispostavilo se da je sušta suprotnost i da je njeno otkriće i sletanje na nju bila fatalna greška. Momentalni beg sa uklete planete, povratak na matični brod i nastavak putovanja prema planu je nešto o čemu preživeli jedino razmišljaju, ali greška grešku povlači... i postaje neizvestan sam dolazak na originalno planiranu planetu, sa ili bez neželjenih saputnika.

"Alien: Covenant" dolazi skoro četrdeset godina od prvog Alien filma i donosi jednako veliko oduševljenje starim fanovima serijala ali i novim gledaocima koji se tek upoznaju sa pričom. Ovaj nastavak definitivno spada u jedan od najboljih delova serijala, čineći film pravim spektaklom naučne fantastike. Najbolje sekvence filma su do sada ne viđene u prethodnim filmovima (zarazne spore, trava-pšenica, prvi napad tuđina, scena sa flautom, flešbek uništenja grada, beg sa planete...) a to je mogao da osmisli samo vizionarski režiser, pun iskustva, spreman da realizuje nove ideje. Takođe, ne bi smo se iznenadili da nakon čitanja recenzije se zamislite i za neke scene se upitate kako se i šta desilo, da niste možda nešto prevideli, i odlučite se da ponovo pogledate film.

Kada se pre par godina mislilo da je Aliem franšiza otišla u istoriju, režiser Ridley Scott je sve demantovao prvo pričom o Prometeju a sada i Kovenantu, a verujemo da to nije sve šta režiser ima da kaže kada je ova priča u pitanju. U sferu naučne fantastike je na sasvim novi način uspeo da ubaci potpuno nove elemente i strave i užasa i da staru priču odvede na potpuno novi put. Sada nije pitanje da li će biti novih Alien filmova, definitivno će ih biti, možemo postaviti pitanja kada će sledeći stići u bioskope i šta će biti primarna njegova priča. Razmislite, šta će Koventant doneti u Novi svet?!!!

Žanr:horor, sf, triler
Godina:2017
Reziser:Ridley Scott
Scenario:Dan O'Bannon, Ronald Shusett
Uloge:Michael Fassbender, Katherine Waterston, Billy Crudup
Uzrast:R
Studio:Twentieth Century Fox Film Corporation, Brandywine Productions, Scott Free Productions
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:122 minuta
Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...