•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Svečano otvoren 10. Beldocs festival

Premijerom filma o Niku Kejvu “Još jednom s emocijom” svečano otvoren jubilarni 10. Beldocs

Švedski reditelj Stig Bjorkman otvorio festival

Deseti, jubilarni Međunarodni festival dokumentarnog filma – Beldocs otvoren je večeras u Velikoj dvorani Sava Centra, projekcijom filma Još jednom s emocijom Endua Dominika, o poznatoj zvezdi Niku Kejvu.

Mladen Vušurović, direktor Beldocs festivala rekao je na cermoniji svečanog otvaranja da veruje u budućnost festivala, publiku i moć dokumentarnog filma: “Kada se osvrnem na proteklih deset godina, samo će ih dve reči označiti: neverovatno težak rad i vizija koja nas je dovde dovela”.

Džulija Fini, ambasadorka Australije obratila se prisutnima rečima: “Čestitam desetogodišnjicu festivala i nadam se da ćemo zajedno dočekati i dvadesetu godišnjicu”.

Prisutnima su se obratili i Frank Bauman, direktor Gete instituta, Elena Bođa, predstavnica Media programa Kreativna Evropa, i Pol Pauels, direktor Evropske dokumentarne mreže.

Čast da otvori festival pripala je švedskom reditelju Stigu Bjorkmanu, autoru dokumentarnog filma Ingrid Bergman – njenim rečima koji je uspeo da rekonstruiše život čuvene svetske glumice, na osnovu snimaka iz privatne arhive. Bjorkman je prvi put gostovao u Beogradu 1971. godine na prvom Festu kada je prikazan i njegov prvi igrani film Ja volim, ti voliš.

Bjorkman se danas rado seća Beograda u koji je i kasnije svraćao na proputovanju do Grčke: “Velika je čast biti ovde nakon 46 godina. Sećam se svog prvog dolaska u Beograd, bilo je dosta dobrih filmova, šljivovice i žurki. Ovde sam stekao neke od najvećih prijatelja, poput Dušana Makavejeva, za koga smatram da je jedan od najvećih reditelja.”

Izjava Stig Bjorkman:

Tokom trajanja Beldocsa od 8. do 15. maja imaćete priliku da vidite filmove iz različitih selekcija poput Feel good movies ili Kreacija vs destrukcija, biografske i muzičko plesne dokumentarce, kao i filmove iz domaćeg i međunarodnog takmičarskog programa.

Za utorak 9. maj izdvajamo filmove Opsada, Neželjena baština, Bojs, Bez naziva i Mr.Gaga, sa čijim rediteljima možete razgovarati nakon projekcija.

Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu