•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Jungle Book (2016)

Često možemo videti kako rimejkovi nesigurno balansiraju na ivici. Ukoliko se previše prepustite odavanju poštovanja originalnim verzijama filmova, nećete biti dovoljno inovativni. Napustite li sve ono što je prvu verziju filma učinilo veoma uspešnom, publika se neće dobro provesti prisećajući se te stare priče. Jon Favreau tu ima možda i teži zadatak, zbog toga što njegov zadnji film ponovo prikazuje Diznijev voljeni klasik iz 1967. godine, „The Jungle Book“. Ova nova adaptacija, koja zapravo više pažnje obraća na priče Radyarda Kiplinga od originalnog crtanog filma, obeležava Diznijev treći pohod na obradu klasika iz zlatnog doba u obliku igranog filma.

Neel Sethi preuzima ulogu hrabrog ljudskog mladunčeta Mowglija. Ovaj glumac – debitant je imao veoma izazovan zadatak da prođe kroz bogato dizajnirani digitalni pejzaž naseljen likovima koje tako dobro znamo, uključujući i prelepo kreiranog i dosta potpunijeg Bagheerau (Ben Kingsley) i simpatičnog Balloa (Bill Murray). Sethi je izvanredan dok se vere po zelenom platnu na setu, predstavljajući jedini ljudski lik u filmu, što stavlja veliki teret na tako mala pleća. Svet džungle u koji uranjamo ima neverovatno veliku estetiku. Životinje su veće i silnije, a drveće koje dominira pejzažem liči na monolitne nebodere umotane u gusto pletenu lijanu. Ima zadivljujućih scena u kojima naš sićušni heroj šeta sa svojim zaštitnikom panterom – ocem koji ga je usvojio usred džungle koja vas tera da se nagnete ka ekranu kako biste uhvatili svaki detalj. Za pejzaž koji je u potpunosti digitalan, ovaj film poseduje realni nivo težine, pa ni na sekund ne upada u neprirodnu dolinu.

Dinamika između Balooa i Bagheerae se promenila u odnosu na animiranu verziju. Bagheera više nije zabrinuta majčinska figura, već sada predstavlja dominantnog oca. Baloo je varalica koja se sprijateljuje sa malim detetom zarad svoje lične koristi da bi sasvim slučajno postao njegov najbolji prijatelj. Dodatak iz Kiplingove knjige, koji nije bio prisutan u verziji iz 1967. godine, je majka vučica Raksha, kojoj glas znalački pozajmljuje Lupita Nyong’o. Ovaj trojac likova se menja i savija u svojim ulogama surogat roditelja, pokušavajući da pomognu Mowgliju da pronađe svoje mesto u ovom opasnom svetu, pa nesumnjivo predstavljaju veliki uspeh ovog rimejka. Idris Elba, koji je nedavno takođe pozajmio svoj umetnički glas u Diznijevom filmu „Zootropolis“, preuzima ulogu pretećeg Shere Khana, tigra sa vidljivim ožiljcima koji želi da se osveti Mowgliju. Elbaini napori u filmu „Zootropolis“ nisu bili naročito uspešni, ali je ovde njegov duboki režeći glas bio zastrašujući predosećaj njegove interpretacije ovog lika. Scarlett Johansson je svoj baršunasti glas pozajmila ljigavoj Kaa, nudeći isuviše kratko pojavljivanje koje objašnjava na koji način je Mowgli završio u džungli.

Postoje trenuci koji i nisu tako dobri. Mafijaški lik King Louie, kojeg igra Christopher Walken (sada gigantopitekus koji je opsednut vatrom), nam prikazuje svoju interpretaciju pesme „I Wanna Be Like You“, koja uspeva da ubaci u rimu (više nego jednom) činjenicu da on nije orangutan. Međutim, Murrayeva interpretacija „The Bare Necessities“ i dalje uspeva da vam izmami osmeh. Ovo nije vrckavi, epizodni i ushićujući original. Ovo je tamnije, zabrinutije i u većoj meri mitsko istraživanje ideja mesta i doma. Možda je upravo to i razlog njegovog uspeha. Favreau skida kapu originalu, ali se ne oseća primoranim da mu se povinuje. Iako postoji poneka čudna napomena, „The Jungle Book“ je zaokupljujuća porodična avantura koja će vas u vizuelnom pogledu ostaviti bez daha. Istovremeno, ovaj film predstavlja i dobrodošli dodatak novoj bujici ovakve vrste rimejkova.

Žanr:avantura, drama, porodični
Godina:2016
Reziser:Jon Favreau
Scenario:Justin Marks, Rudyard Kipling
Uloge:Neel Sethi, Bill Murray, Ben Kingsley
Uzrast:PG
Box office:364M USD
Studio:Fairview Entertainment, Moving Picture Company (MPC), Walt Disney Pictures
Zemlja:UK
Website:www.disneyinternational.com
Jezik:engleski
Trajanje:106 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....