•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Subota na ALTERNATIVAMA: Marina Gržinić, Miško Šuvaković, Želimir Žilnik, Aneta Stojnić, Saša Kesić

10. 12. | Subota

18.30 | Mala sala

Autorska prezentacija

GRŽINIĆ I ŠMID: POLITIKE EKSPERIMENTALNOG VIDEA

Bilokacija, Marina Gržinić i Aina Šmid, 1990.

Marina Gržinić predstavlja video radove Marine Gržinić i Aine Šmid

Bilokacija / Bilocation, 1990, 12.06 min, Betacam SP

Labirint / Labyrinth, 1993, 11.45 min, Betacam SP

Luna 10, 1994, 10.35 min, Betacam SP

A3 – apatija, aids in Antartika / A3 – Apathy, Aids and Antarctica, 1995, 9.37 min, Betacam SP

Obsedenost / Obsession, 2008, 16.10 min, mini DV

Čista svoboda / Naked Freedom, 2010, 19.27 min, digital Beta

20.00 | Mala sala

O istoriji, seksualnosti, autorstvu, ratu i videu / filmski dispozitivi uključenja i isključenja

Učesnici: Marina Gržinić, Miško Šuvaković, Aneta Stojnić, Saša Kesić, Želimir Žilnik

Razgovor će se fokusirati na pitanja istorije, seksualnosti, autorstva, rata i filmske/video aparature uključenja i isključenja.

Gržinić i Šmid uronjene su u citate, mešavinu stilova, dokumentaraca i smrti. U isto vreme to je priča o video-filmskim referencama na dokumentarce o ratu na Balkanu, filmovima crnog talasa i autorima poput Želimira Žilnika, Dušana Makavejeva, etc., i o današnjim pričama o izbeglicama u EU i nasilju nad LGBTQI osobama u bivšoj Jugoslaviji i bivšoj Istočnoj Evropi.

Marina Gržinić i Aina Šmid bave se videom of 1982. sarađivale su na više od 40 video-art projekata, uradile kratki 16mm film i brojne video i medijske instalacije; svaka je režirala i nekoliko video-dokumentaraca i televizijskih emisija. Godine 1997. napravile su interaktivni CD-ROM za ZKM iz Karlsruea. Tokom saradnje duge skoro tri decenije, Gržinić i Šmid predstavile su i izlagale svoje video-radove i video-instalacije na više od sto festivala videa na svetu i dobile nekoliko vodećih nagrada za svoje video-produkcije. Godine 2009. na engleskom je objavljena knjiga o njihovom radu New-Media Technology, Science, and Politics The Video Art of Marina Gržinić and Aina Šmid („Tehnologija, nauka i politika novih medija: Video art Marine Gržinić i Aine Šmid“), koju su uredile Marina Gržinić i Tanja Velagić, a objavio Löcker Verlag iz Beča.

Marina Gržinić (1958) doktorirala je filozofiju i radi kao naučni savetnik na Filozofski inštitut ZRC SAZU u Ljubljani (Institut za filozofiju Naučno-istraživačkog centra Slovenačke akademije nauka i umetnosti). Takođe radi kao freelance teoretičarka medija, likovna kritičarka i kustoskinja. Profesorka je na Akademiji likovnih umetnosti u Beču (Akademie der bildenden Künste Wien). Objavila je stotine članaka i eseja i nekoliko knjiga.

Aina Šmid (1957) profesorka je istorije umetnosti i već dugo radi kao urednica časopisa za dizajn iz Ljubljane. Trenutno je freelance spisateljica.

Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu