•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Kirk Daglas stogodišnjak!

Slavni holivudski glumac, režiser i producent Kirk Daglas, čije su uloge obeležile kinematografiju 20. veka, danas puni 100 godina.

Od početka filmske karijere, 1946. godine, Daglas je ostvario više od 90 filmskih uloga, a ostaće poznat, između ostalog, po filmovimaŠampion, Žudnja za životom, Obračun kod OK korala, Staze slave, Poslednji voz sa Gan Hila, Spartak.

Iako je tri puta nominovan za nagradu Oskar za glavnu mušku ulogu, 1950. godine za film Šampion, 1953. godine za ulogu u filmu Loši i lepi i 1957. godine za film Žudnja za životom,Daglasu je tek 1996. godine dodeljen počasni Oskar za životno delo.

Kirk Daglas je rođen 9. decembra 1916. godine kao Išur Danielovič u gradu Amsterdam, u saveznoj državi Njujork, u siromašnoj porodici jevrejskih imigranata iz Gomelja, današnje Belorusije.

U mladosti je radio najrazličitije poslove da bi prehranio sebe i porodicu, između ostalog i kao prodavac, raznosač novina, domar i rvač na vašaru.

Glumeći u srednjoškolskim predstavama, shvatio je da želi da postane glumac, a njegov talenat je prepoznala i njujorška Američka akademija dramskih umetnosti, koja mu je dodelila specijalnu stipendiju.

Pre nego što se 1941. godine pridružio američkoj mornarici, ime Izi Demski, koje je do tada koristio, zvanično je pormenio u Kirk Daglas.

Po povratku u Njujork, radio je u pozorištu, na radiju i snimao reklame. Godine 1946. je imao prvu filmsku ulogu u filmu Čudna ljubav Marte Ajvers, a kao prekretnicu u karijeri označava film Šampion 1949. godine.

Daglas iz dva braka ima četiri sina, a njegov najstariji sin je čuveni glumac Majkl Daglas.

Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu