•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

'Dizni promoviše seksizam i nasilje u porodici'

Najnoviji film koji izlazi iz Diznijeve produkcije jeste igrana verzija “Lepotice i zveri” sa Emom Votson u glavnoj ulozi. Međutim, ponovo se u pitanje dovodi moralna poruka bajke.

U jednoj školi u SAD učitelj je u školske klupe uveo diskusiju upravo o ovoj bajci i izvukao pouku da ona nosi poruku nasilja u porodici.

Lekcija ovog učitelja dostupna je svima putem interneta, a zasnovana je na činjenici da je Bela podvrgnuta zlostavljanju u vezi i da je njeno jedino sredstvo borbe njena seksualnost.

“Zver ne zlostavlja Belu u fizičkom smislu, ali postoji konstantna pretnja od toga. Film u suštini poručuje da, ukoliko je žena lepa i blage naravi, ona takvog čoveka može da pretvori u nežnog”, piše u lekciji.

Drugim rečima, ispada da je žena sama kriva ukoliko trpi zlostavljanje i da se zver na kraju pretvara u zgodnog princa jer ružni ljudi ne zaslužuju i ne mogu da budu srećni, piše Independent.

Školsku lekciju pod nazivom “Rasizam i seksizam u Diznijevim delima” objavio je nepoznati učitelj. Osim navedene bajke, u lekciji se spominju i druge Diznijeve junakinje poput Pepeljuge, Snežane i Uspavane Lepotice.

Kada je reč o Snežani, u školskoj lekciji piše da je ona sigurna da će bogati i lepi mladić doći po nju i spasti je, dok joj u međuvremenu ne predstavlja problem obavljanje kućnih poslova.

Predsednik Kampanje za realno obrazovanje Kris Mekgovern rekao je da ovaj plan predstavlja podmukli i prikriveni napad na porodične vrednosti i antičku mudrost koju nose bajke.

“Ovo je smišljena strategija kako bi se pokidale veze koje spajaju naše društvo. Bajke pomažu deci da shvate svet oko sebe, i ukazuju im na životne opasnosti. Poput većine umetničkih, a naročito književnih dela, Diznijeve bajke koriste stereotipne likove da predstave večitu borbu između dobra i zla”, rekao je .

Portparol kompanije Dizni izjavio je da su njihovi likovi, naročito princeze, omiljeni junaci miliona dece i odraslih širom sveta, najviše zbog njihovih vrlina kao što su odlučnost, odanost, dobrota, humor i hrabrost – osobina koje zrače iz njih i definišu ih.

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...