•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Novi film Emira Kusturice u Veneciji

Novi film Emira Kusturice “Na mliječnom putu” imaće svetsku premijeru na predstojećem Filmskom festivalu u Veneciji, koji će biti održan od 31. avgusta do 10. septembra.

Ostvarenje u kome glavnu ulogu igra Monika Beluči, kako su juče saopštili organizatori Festivala, biće prikazano u glavnom takmičarskom programu. Ovo će biti treći put da se Kusturica takmiči za Zlatnog lava.

On je pre tačno 35 godina osvojio Srebrnog lava za svoj debitantski film “Sjećaš li se Dolly Bell” u Veneciju, a nakon toga na ovom Festivalu je još 1998. godine prikazan njegov film “Crna mačka, beli mačor”, za koji je nagrađen Srebrnim lavom za najbolju režiju. Pre dve godine van konkurencije prikazan je omnibus “Razgovori s bogovima” u meksičko-američkoj produkciji, gde je Kusturica autor jednog od devet kratkih filmova. Ova priča o veri, kako je reditelj kasnije objasnio, inspirisala ga je da počne da snima dugometražni film “Na mliječnom putu”. Novi film, koji se sastoji iz tri segmenta, nastao je i po motivima pripovetke “U zmijskom zagrljaju” koju je Kusturica objavio u knjizi “Sto jada”, i najavljen je kao priča o ratu i ljubavi. Snimanje je trajalo tokom tri godine i završeno je u martu, a prvobitno je bilo najavljeno da će film svetsku premijeru imati u Kanu.

Pored slavne italijanske glumice, glavnu ulogu igra sam reditelj, a u filmu glume i: Sloboda Mićalović, Predrag Miki Manojlović, Sergej Trifunović, Zoran Cvijanović… “Na mliječnom putu” je prvi Kusturičin igrani dugometražni film od “Zaveta” iz 2007. godine koji je premijeru imao na Filmskom festivalu u Kanu.

U konkurenciji za Zlatnog lava ove godine je 20 naslova, među kojima su i novi filmovi Terensa Malika, Vima Vendersa, Andreja Končalovskog…

Malik je na dokumentarcu “Voyage of Time” radio sporadično još od 1970-ih. Film se bavi poreklom života na zemlji a neki delovi su postali deo ostvarenja “Drvo života” za koje je nagrađen Zlatnom palmom. Pre nekoliko godina jedan od producenata je čak tužio Malika da je novac koji mu je on obezbedio koristio za finansiranje drugih projekata. Film ima dve verzije – digitalnu i na 35 mm traci, čiji su naratori Bred Pit i Kejt Blančet, a u Veneciji će biti prikazana varijanta sa Blančet.

Film nemačkog reditelja Vima Vendersa “The Beautiful Days of Aranjuez” predstavlja 3D adaptacija psihološke drame Petera Handkea, a jednu od glavnih uloga igra muzičar Nik Kejv. Ruski reditelj Andrej Končalovski u svom filmu “Raj” govori o Drugom svetskom ratu.

Svetsku premijeru na Mostri imaće i novi film francuskog reditelja Fransoa Ozona “Frantz” smešten u period nakon Prvog svetskog rata, a govori o mladom čoveku koji pati nakon smrti svoje verenice, na čiji grob nepoznati čovek svakog dana donosi cveće.

Festival će, kako je već najavljeno, otvoriti mjuzikl “La La Land”, koji je režirao Dejmijan Šazel (“Ritam ludila”) a u kome glavne uloge igraju Rajan Gosling i Ema Ston, dok će 73. izdanje Mostre zatvoriti rimejk čuvenog vesterna “Sedam veličanstvenih”.

Na programu je i “The Light Between Oceans”, priča o čuvaru svetionika koji pronalazi napuštenu bebu u čamcu za spašavanje, a gde glavne uloge igraju Majkl Fasbender i Alisija Vikander, kao i novi film kanadskog reditelja Denija Vileneva (“Zatvorenici”, “Sikario”) “Arrival” – SF drama o timu istraživača koji pokušavaju da otkriju šta se krije iza svemirske letilice koja je sletela na zemlju.

Natali Portman igra Džeki Kenedi u biografskom filmu “Džeki” Pabla Lorena o danima nakon ubistva američkog predsednika Džona F. Kenedija, a Džim Keri i Kijanu Rivs u “kanibalskoj ljubavnoj priči smeštenoj u postapokaliptični Teksas” u režiji iransko-američke rediteljke Ane Lili Amirpur (“Devojka se vraća kući sama, noću”). U konkurenciji za Zlatnog lava je i novi film modnog mogula Toma Forda – “Nocturnal Animals”, sa Ejmi Adams i Džejkom Džilenholom u glavnim ulogama.

Van konkurencije biće prikazan “Hacksaw Ridge” u režiji Mela Gibsona sa Endrjuom Garfildom u ulozi vojnog lekara koji nikad nije nosio pištolj tokom Drugog svetskog rata, kao i novi dokumentarac austrijskog reditelja Ulriha Zajdla “Safari” o Evropljanima koji idu u Afriku da bi ubijali životinje.

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...