•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Dressmaker (2015)

2015. je svakako ponudila dosta noviteta, ali pojedini zanimljivi projekti se redovno previde. Naročito ako su snimljeni na drugom kraju planete, daleko od sjaja i glamura Holivuda. Da bih ispravila malo tu nepravdu, danas vam predstavljam australijski film The Dressmaker.

Ne dajte da vas zavaraju velika holivudska imena Kejt Vinslet, Džudi Dejvis, Hjuga Vivinga i Lijama Hemsvorta. Ovo filmsko ostvarenje je sve samo ne još jedna tipična ekranizacija osrednjeg romana snimljene radi enormne zarade na blagajnama. Istoimeni debi roman australijske književnice Rozali Ham, koji je poslužio kao scenario za film, pripada žanru gotičkih romana. U pokušaju da ne otkrijem puno tok romana i filma, dovoljno je reći da ih opisuju kao satiričnu priču o osveti i ljubavi. I sve to je propraćeno fantastičnim kreacijama koje odišu duhom ‘50ih godina prošlog veka.

Kejt Vinslet tumači glavnu junakinju ove neobične kostimirane drame, dizajnerku Mirtl Danidž. Mirtl se vraća u rodnu Australiju nakon 25 godina boravka u Evropi kao proslavljena dizajnerka i sa novim imenom Tili. Međutim, shvata da se selo i njene nekadašnje komšije nisu nimalo promenili tokom prohujalih godina.

Kroz film saznajemo putem retrospekcije nešto više o Tilinom detinjstvu i razotkriva se misterija koja ju je proganjala ceo život. U želji da izgladi odnose sa komšijama, Tili počinje da kroji haljine za sve žene iz sela. Za vreme svog boravka, takođe spasava i svoj odnos sa psihički nestabilnom majkom Moli, koju tumači odlična Džudi Dejvis, i započinje vezu sa Tedijem (Lijam Hemsvort). Hemsvort, sada već u svojoj standardnoj ulozi lokalnog srcelomca, ne donosi ništa novo za sto. Ipak, svoj šarm upotrebljava na pravi način i čini se kao dostojan glumački partner Vinsletovoj. Treba još spomenuti i Hjuga Vivinga i njegovu šarmantnu ulogu lokalnog policajca koji ima tajni hobi.

Iako film na prvi pogled deluje kao priča sa srećnim krajem i još jedna „limunada”, nemojte smetnuti s uma da je u pitanju film osvete. Tragi-komični obrti drže pažnju celih dva sata i ukoliko sa minimalnim očekivanjima odlučite da pogledate ovo ostvarenje prijatno ćete se iznenaditi. Offbeat humor, kostimi Marion Bojs, tragični podtekst i odlične glumačke izvedbe čine The Dressmaker, ili kako ga je rediteljka Džoselin Murhaus opisala - „Klint Istvudov Unforgiven sa šivaćom mašinom”.

Autor: Nina Bovan
Žanr:drama
Godina:2015
Reziser:Jocelyn Moorhouse
Scenario:Rosalie Ham, P.J. Hogan
Uloge: Kate Winslet, Liam Hemsworth, Sarah Snook
Award:12 nagrada i 24 nominacija
Studio:Amazon Studios, Apollo Media, Film Art Media
Zemlja:Australija
Website:www.thedressmakermovie.com.au
Jezik:engleski
Trajanje:118 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila