•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Muhamed Ali - jedina zvezda po kojoj se ne gazi

Kad je Muhammedu Aliju ponuđena zvezda sa njegovim imenom na Holivudskom šetalištu slavnih (Hollywood Walk of Fame) on je to odbio rekavši: “Ja nosim ime našeg poslanika s.a.w.s i nemoguće je da dopustim ljudima da gaze po njegovom imenu.”

Pragmatični Amerikanci, kako bi sačuvali uspomenu i odali priznanje najpoznatijem profesionalnom bokseru teškašu u istoriji, našli su alternativno rešenje-zvezdu sa imenom Muhamed postavili su na zid zgrade uz šetalište, a tom činu je prisustvovao i veliki Ali. Tako je slavni Muhamed jedini od velikog broja slavnih čija se zvezda s imenom ne nalazi na trotoaru Holivudskog šetališta slavnih, već iznad njega, kako ne bi bila pod nogama šetača.

Ne zbog njega, već zbog poslanika Muhameda s.a.w.s. veliki Ali koji je pre prihvatanja islama nosio ime Cassius Marcelus Clay, poznat je i po tome što je svojevremeno odbio da kao vojnik SAD učestvuje u agresiji na Vijetnam, zbog čega je bio i osuđen a oduzete su mu i titule prvaka u boksu, zabranjeni bokserski nastupi, i pauzirao je tri godine.

Islam je prihvatio sa 20-ak godina pod uticajem grupe Nacija Islama uzimajući ime Cassius X, po ugledu na drugog poznatog člana te sekte Malcoma X. Sekta je bila simbol borbe crnačkog stanovništva SAD protiv ropstva i ugnjetavanja. Vođa sekte uskoro mu je dao novo ime Muhammad Ali.

Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...