•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Verajeti osuđuje nedostatak raznolikosti u Holivudu

Američki časopis Verajeti (Variety) pridružio se kritikama zbog nedostatka diverziteta u Holivudu i objavio naslovnu stranu sa rečima „Sram nas bilo“ uz ocenu da ceo Holivud, od studija do medija, ima deo odgovornosti zbog nedostatka raznolikosti medju nagradjenim glumcima i napravljenim filmovima.

„Tokom 2015. stara borba za ljudska prava u Americi koncentrisala se na policijsko nasilje, na pucnje koji su suviše često ubijali nenaoružane crne gradjane“, piše Verajeti i dodaje da je ove godine „borba nacije za identitet i inkluziju našla novi fokus – Holivud“.

Polemika je počela sredinom januara objavom nominacija za Oskare u kojima su drugu godinu zaredom svih 20 nominovanih glumaca belci. Zbog toga su istaknuti crni reditelj Spajk Li kao i glumica Džejda Pinket Smit i njen suprug Vil Smit najavili da neće prisustvovati ceremoniji ove godine.

Posle toga je američka Akademija za filmsku umetnost i nauku, koja dodeljuje ove prestižne zlatne statuete, objavila nove, „istorijske“ mere prema kojima svoje članstvo otvara ženama i etničkim manjinama.

„Bes izazvan tako belim Oskarima uveo je Akademiju u krizu i nedostatak diverziteta bio je glavna tema u Holivudu, od rukovodilaca studija Dizni do hodnika vodeće agencije za talente CAA“, navodi časopis.

Časopis dodaje da krivica nije samo u Oskarima nego u svima koji su u filmskoj industriji.

„Hijerarhija holivudskih studija je i dalje klub belih ljudi i jedne bele žene. Velike agencije za talente nemaju saradnike iz redova manjina. I mediji koji o njima pišu, uključujući Verajeti, zapošljavaju samo nekolicinu obojenih ljudi“, piše ovaj časopis.

O tom pitanju već su se izjasnili direktori studija Dizni i Vorner koji su rekli da treba učiniti više da se odrazi diverzitet društva u njihovim ostvarenjima.

Više udruženja koja predstavljaju manjine, posebno Afroamerikance, juče su izdale zajedničko saopštenje u kome traže da se sastanu s rukovodiocima Akademije i drugim filmskim organizacijama. U saopštenju se navodi da Akademija rizikuje da izgubi svoj značaj ako ne sprovede najavljene mere i zaista poveća udeo žena i predstavnika etničkih manjina medju članovima.

Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...