•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Alternative Film/Video 2015 - Festival novog filma i videa

Festival novog filma i videa Alternative film/video 2015 biće održan od 8-12. decembra u Domu kulture Studentski grad na Novom Beogradu.

U konkurenciji za nagrade biće prikazan 41 eksperimentalni film iz 22 zemlje. Žiri u sastavu Ana Hušman, autorka iz Hrvatske, Nil Jang (Neil Young), filmski kritičar iz Engleske i Stevan Vuković, teoretičar iz Beograda, odabraće 10 filmova za Listu značajnih ostvarenja Festivala. A nagrađeni autori će imati priliku, kao gosti rezidencijalnog programa, da snime film u produkciji Akademskog filmskog centra.

U utorak 8. decembra glavni program festivala biće otvoren projekcijom sa 35 milimetarske filmske trake filma The Exquisite Corpus, svetski poznatog austrijskog avаngardiste Petra Čerkaskog čiji se filmovi redovno viđaju na Kanskom festivalu.

Otvaranje festivala posvećeno je Vukici Đilas i njenim HOME MOVIES filmovima koje je snimala 8mm filmskom kamerom gotovo celog života. Ti filmovi su predmet istraživanja kultnog reditelja Slobodana Šijana koji će dati uvodnu reč na otvaranju. Projekciju ovih dnevničkih filmova pratiće klavirske improvizacije sastava LP Duo (Sonja Lončar i Andrija Pavlović). Isto veče biće otvorene izložbe Doplgenger autora Isidore Ilić i Boška Prostrana i Pansini, Geff i Mi autora Diane Nenadić i Željka Serdarevića.

Tokom festivala, koji traje do 12. decembra, biće organizovan prateći program:hrvatsko-srpska avangardna filmska preplitanja Beograd – Zagreb – Split koja su jugoslovenski avangardni filmski pokret svrstala u vrh svetskog, kao i premijera filma Martinac, Zdravka Mustaća o čuvenom splitskom avangardisti.Autorka iz Zagreba i član Žirija, Ana Hušman, predstaviće svoje najnovije filmove snimane 16mm filmskom kamerom, a Balaž Bela studio Internet Arhiv predstavlja Sebestyén Kodolányi iz Budimpešte.

Tema festivala je eksperimentalni film u vreme interneta pa će tom prilikom biti održani okrugli stolovi: Alternativni film i video u vreme interneta i Istraživački forum koji će se baviti Umetnošću novih medija.

Fokus Festivala biće program A Different Paris u okviru koga će biti predstavljeni filmovi nezavisnih francuskih autora iz kino kluba Collectif Jeune Cinéma kao i festival eksperimentalnog filma Festival des Cinémas Différents et Expérimentaux de Paris.

Radionicu vizuelnog oblikovanja (#live cinema #expanded cinema #vjing #live visuals #realtime video) vodiće Izvanredni Bob svakog dana festivala.

Završne večeri (12. decembar) biće dodeljene nagrade festivala, koncert beogradskog dj umetnika Hetema i predstavljanje radova radionice vizuelnog oblikovanja.

Ulaz na festival je besplatan.

O festivalu:

Festival ALTERNATIVE FILM, pokrenut je 1982. u Akademskom filmskom centru Doma kulture „Studentski grad“ kao jugoslovenski festival sa idejom da „zabeleži i teorijski definiše kretanja i, da ukaže na istinske vrednosti i nove stvaralačke mogućnosti u oblasti alternativnog filma“ (eksperimentalni, istraživački, avangardni, lični film ...). Prekinut ratom u Jugoslaviji početkom devedesetih godina prošlog veka, obnovljen je 2003. kao regionalni festival uspostavljajući pokidane veze i nastavljajući da bude spona među stvaraocima ex-jugoslovenskih prostora. Danas, festival Alternative okuplja najznačajnije autore eksperimentalnog i novog filma iz celog sveta.

Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu