•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Otvoren festival na Paliću: 'Aleksandar Lifka' uručen Žilniku i Andersonu

Dodelom priznanja za izuzetan doprinos evropskom filmu švedskom reditelju Roju Andersonu i domaćem autoru Želimiru Žilniku u subotu uveče je na Letnoj pozornici otvoren 22. festival evropskog filma Palić.

Festival je zvanično otvorio Anderson nakon prijema nagrade, ocenivši da je velika čast dobiti nagradu i biti u društvu dosadašnjih dobitnika.

"Koliko sam shvatio, Palić je manifestacija koja podržava intelektualne filmove, a ne brutalne biznis filmove. U filmskom životu potrebni su nam takvi festivali", ocenio je Anderson.

Njemu je nagradu uručio direktor festivala Radoslav Zelenović, koji je rekao kako na početku festivala 1992. nije mogao ni da zamisli da će on izrasti u tako veliko manifestaciju i da već godinama ima privilegiju da uručuje nagradu "Aleksandar Lifka", ustanovljenu pre 17 godina.

"Ima mnogo razloga da se Andersonu zahvalimo za to što stoji na pozornici, koja je istorijsko mesto, jer su tu nagradu primili ljudi koji su obeležili film", rekao je Zelenović.

Želimiru Žilniku nagradu je uručila predsednica Saveta festivala Mira Banjac, koja je ocenila da je Žilnik "miran i tih čovek, ali njegovi filmovi viču".

"On u svojim filmovima promišlja nad sudbinom malih-velikih ljudi, koji nas se tiču. Želimir Žilnik već odavno pripada evropskoj filmskoj porodici", rekla je Banjac uručujući nagradu.

Žilnik je rekao kako je veoma počastvovan nagradom, s obzirom na imena evropskog filma koja su pre njega bila dobitnici.

Podsećajući da je pre pet godina na tom istom festivalu dobio nagradu "Underground spirit", Žilnik se zapitao šta se promenilo tokom tih pet godina i da li je njegovo stvaralaštvo skrenulo sa alternativnog ka mejnstrimu, a zapravo je bilo suprotno - junaci njegovih filmova dospeli su u žižu javnosti.

"Desila se jedna stvar, situacija se toliko brzo promenila da neke od tema, sudbina i ličnosti koji su pre pet godina bili na marginama, postali su teme za prve stranice i prve minute svih svetskih medija", poručio je Žilnik.

Tokom ceremonije svečanog otvaranja predstavljen je i žiri festivala koji će raditi u sastavu: Kristian Žene, Dome Karukoski, Agneš Kočiš, Mira Fornaj, Sergej Trifunović i Johanes Kunke.

Najboljim filmovima u okviru Glavnog takmičarskog programa žiri festivala će dodeliti nagrade "Zlatni toranj" za najbolji film i "Palićki toranj" za najbolju režiju.

22. festival evropskog filma Palić trajaće do 24. jula na više lokacija kraj jezera Palić i u Subotici, gde će biti prikazano više od 90 filmova u devet selekcija.

Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....