•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Edward Norton

Edward Harrison Norton (Boston, 18. avgust 1969.) američki je filmski glumac i reditelj, dobitnik Zlatnog globusa i dve nominacije za prestižnu nagradu Oscar. Najpoznatije uloge ostvario je u filmovima Iskonski strah, Generacija X i Borilački klub.

Edward Norton je rođen u Bostonu (Massachusetts), a odrastao u Columbiji (Maryland). Njegova majka Robin, učiteljica engleskoga jezika, umrla je 1997. od tumora na mozgu, a otac Edward James bio je državni tužitelj za vreme predsednika Cartera. Majčin otac, James W. Rouse, kao građevinski inženjer učestvovao je u dizajniranju samoga grada Columbije te nekoliko građevina u Bostonu, Baltimoreu i Norfolku.

Američki glumac ima mlađu braću: sestru Molly i brata Jamesa. Zajedno s Jamesom je od 1981. do 1985. godine pohađao glumački kamp Pasquaney u Hebron New Hampshireu. Godine 1984. osvojio je tzv. glumački kup, a kasnije se vratio u kamp kao pozorišni reditelj.

Pohađao je univerzitet Yale, gde je stekao, osim glumačkog, i iskustvo u pozorišnoj produkciji. Diplomirao je istoriju 1991. godine, a zatim se zaposlio u dedovoj građevinskoj kompaniji Enterprise Foundation u japanskoj Osaki.


Preselivši se u New York, Norton započinje glumačku karijeru u Off-Broadway pozorištu. Tamo biva zapažen i dobija svoje prve filmske uloge, uglavnom mračnih i grotesknih likova. Veliki proboj ostvaruje 1996. ulogom Aarona Stamplera u filmu 'Iskonski strah'. U glavnoj se ulozi našao Richard Gere, a Norton je, nakon što je Leonardo DiCaprio odbio ulogu, prošao na audiciji između 2000 prijavljenih kandidata. Tada 27-godišnji Norton za prikaz poremećenoga mladića optuženog da je počinio teško ubistvo osvaja Zlatni globus i nominaciju za Oscara u kategoriji najboljeg sporednog glumca. Ubrzo su filmske ponude počele pljuštati sa svih strana. Iste godine je zaigrao u filmovima 'Svi kažu volim te' Woodyja Allena i 'Narod protiv Larryja Flinta'.

Za ulogu neonacista u 'Generaciji X' iz 1998. godine morao je pravilnom vežbom i ishranom dobiti čak 15 kilograma u mišićima, ali nije ih zadržao nakon završetka snimanja. Ta mu je uloga obezbedila nominaciju za Oscara za najboljeg glumca. Iste godine snimio je i film o pokeraškom maheru pod nazivom 'Kockari', u kome glumi s Mattom Damonom.

Osim uloge skinheada u 'Generaciji X', Nortonova najpoznatija uloga svakako je ona u 'Borilačkom klubu' iz 1999. Film je adaptacija vrlo cenjenoga istoimenog romana Chucka Palahniuka, a majstorski ga je režirao David Fincher (Twin Peaks, Alien 3, Igra, Sedam, Zodiac). U njemu Nortonu glumačko društvo prave Brad Pitt i Helena Bonham Carter.

Nedugo nakon terorističkoga napada na Svetski trgovački centar u New Yorku Edward Norton snima '25. sat' reditelja Spikea Leeja. U njemu pratimo poslednji dan na slobodi osuđenog dilera drogom. Celi film je u okviru 11. septembra, a jedan od glavnih likova živi u skupocenome njujorškom stanu sa pogledom na zgarište (američki naziv: Ground Zero). Filmska kritika ga je dobro prihvatila.

U 'Nebeskom kraljevstvu', takođe visoko ocenjenom po mišljenju struke, tumači gubavoga kralja u Jerusalemu, a 2006. godine nastupa u ulozi mađioničara u nezavisnom filmu 'Iluzionista', koji je premijeru doživeo na Filmskom festivalu Sundance.

Rediteljski debi ostvaruje 2000. godine filmom 'Veruj u ljubav', u kome je i producent i jedan od glavnih glumaca. Radio je kao producent i na filmovima '25. sat', 'Down in the valley', 'Oslikani veo', 'Pride and glory' te 'Motherless Brooklyn' (u kojem je i reditelj i scenarista). Godine 2008. pojavljuje se u ulozi Brucea Bannera, odnosno u nastavku o zelenom superjunaku Hulku, u čijoj se ekranizaciji našao i u ulozi scenariste.


Edward Norton ima dozvolu privatnog pilota, o čemu je razgovarao s Davidom Lettermanom u njegovoj emisiji The Late Show with David Letterman.

Poznat je i po društvenom aktivizmu: učestvuje na projektima zaštite okoline putem obnovljivih izvora energije i ulaže novac u poboljšanje životnog standarda zajednica s malim prihodima.

Što se ljubavnog života tiče, od 1996. do 1999. je bio u vezi sa kontroverznom pevačicom Courtney Love, suprugom pokojnog Kurta Cobaina, a zatim do 2003. godine sa Meksikankom Salmom Hayek. Sa obe se verio ali i prekinuo veridbe. Trenutno je u vezi sa producenticom Shaunom Robertson.

Filmografija:
2016 Sausage Party (post-production)
2014 Birdman: Or (The Unexpected Virtue of Ignorance)
2014 The Grand Budapest Hotel
2000-2013 The Simpsons (TV Series)
2012 The Bourne Legacy
2012 The Dictator
2012 Moonrise Kingdom
2010 Stone
2009 Modern Family (TV Series)
2009 The Invention of Lying
2009 Leaves of Grass
2008 Pride and Glory
2008 The Incredible Hulk (Video Game)
2008 The Incredible Hulk
2006 The Painted Veil
2006 The Illusionist
2005 Down in the Valley
2005 Kingdom of Heaven
2004 After the Sunset
2003 The Italian Job
2002 25th Hour
2002 Red Dragon
2002 Frida
2002 Death to Smoochy
2001 The Score
2000 Keeping the Faith
1999 Fight Club
1998 American History X
1998 Rounders
1996 The People vs. Larry Flynt
1996 Everyone Says I Love You
1996 Primal Fear
1994 Only in America

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...