•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Pet najboljih špijuna među ženama

Većina ljudi zna za špijunske poduhvate Džozefin Bejker ili Mata Hari, ali kroz istoriju su prodefilovale brojne žene koje su se bavile ovim poslom. Predstavljamo vam pet žena čije su sudbine zaslužile da budu ekranizovane.

1. Nur Inajat Kan

Odrasla je u Francuskoj gde je studirala dečiju psihologiju i muzičku akademiju. Bavila se pisanjem dečijih priča, ali je onda počeo Drugi svetski rat i ona biva regrutovana od strane francuske sekcije za specijalne operacije. U jednom trenutku bila je jedina osoba koja je iz okupiranog Pariza slala poruke saveznicima. Zbog izdaje od strane kolega završila je u zatvoru, pa u logoru Dahau. Nikad nije „prodala“ nijednog svog saradnika.

2. Nensi Vejk

Sa 16 godina pobegla je od kuće i otišla iz Australije za Njujork gde je počela da radi kao novinar. Za vreme Drugog svetskog rata boravila je na tlu Evrope gde je videla sve strahote nemačkih okupatora. Tada je odlučila da se uključi u borbu protiv Nacista. Ubrzo je izgradila jaku reputaciju, dobila je nadimak „Beli miš“ jer je uvek uspela da izbegne hvatanje i njena „glava“ je bila procenjena na pet miliona franaka.

3. Jošiko Kavašima

Po rođenju je Kineskinja i potomak kraljevske porodice Manču. Sa osam godina ostala je bez roditelja i tada je usvaja japanski špijun Naniva Kavašima. Godinama je trenirala sve borilačke veštine i kad je odrasla postala je „petparačka“ heroina. Iako je radila kao odličan špijun za razne agencije, želela je da se eskploatiše javno. Na taj način je dovela u pitanje svoju karijeru, a tragično je završila kada su je kineske vlasti osudile za izdaju.

4. Manuela Saenz

Još jedna žena sa fascinantnim životom koja je povezana sa latino-amerikanskom borbom za nezavisnost. Poznata je kao ljubavnica revolucionara Simon Bolivara, a on ju je prozvao svojom spasiteljkom jer mu je pomogla da pobegne iz Bogote. Tokom života učestvovala je u brojnim revolucijama i političkim igrama.

5. Melita Norvud

Najvažniji špijun KGBa i radila je za ovu službu preko 40 godina. Bila je simpatizer komunističke partije i odlučila je da postane špijun Sovjetskog Saveza u Velikoj Britaniji. Zaposlila se u jednom istraživačkom timu u kojem je prikupljala podatke o nuklearnom programu. Nikad nije otkrivena, a tek 35 godina nakon povlačenja otkriveni su neki detalji njenog rada kao špijun.

Možda nije špijun poput navedenih, ali Melisa Mekarti se odlično snašla u ulozi hit filma „Špijuni“. Pored nje, glavne uloge igraju Džejson Stetam i Džud Lo, dok režiju potpisuje provereni reditelj Pol Fig. Ovo ostvaranje u bioskope širom zemlje stiže 4. juna.

Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....