•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

4 dana do Halloween-a: The Dead

Izuzetno pristojan doprinos davno umrtvljenom podžanru strave i užasa – zombijima. „The Dead“ svakako treba pogledati, ako niste ljubitelj američkih Mrtvaka nakon „The Day of the Dead.“ Film ima eleganciju stranu američkim filmovima sa ovom tematikom, emociju i nasilnost. Razlog je više nego jednostavan a on je da je snimljen u koprodukciji između Velike Britanije i Afrike, sa radnjom smeštenom u Gani, na lokacijama gde je film i većim delom snimljen (Burkina Faso je takođe delimično korišćena kao lokacija). Nema nesretne američke patetike, tragi komičnog američkog junačenja, a pre svega rečenica i dijaloga sa namerom da ganu srce gledaoca. Očaj i nesreća vladaju filmom a pre svega potpuna tišina i zastrašujuća širina prostranstva, sa muzikom koja prati a ne dominira događajima.

Jedno je videti Mrtve u urbanom okruženju, sasvim drugačije je biti okružen njima u sred pustinje. Velika pohvala treba otići i reditelju koji je veći deo filma poklonio dnevnim scenama kada najezda izgleda stravično, naročito ako se uzme u obzir da su ovi Mrtvi još usporeniji od Romerovih mališana.

Šminka je više nego sjajna. Svaka pohvala izgledu prvog Mrtvog. Specijalni efekti su pravo osveženje filma jer nema dodira kompjuterske tehnoligije koja može da odbije većinu gledaoca, što mene posebno čini sretnim. Za razliku od „The Walking Dead“ u kojima Mrtvi jesu previše očigledne lutke koje poskakuju lutkasto na svaki udarac, ovde leševi imaju težinu i trodimenzionalnost. U filmu se nalazi i jedna složena scena, neprijatna oku, koju obično izbegavaju u filmovima, a ovde je bez šminke i zaklona prikazana i to do odličnog efekta. Prepoznaćete je čim je vidite.

Napadi su nelagodni i detaljno prikazani, ali je film daleko više od njih i donekle je sveden na gubitak nade, nešto poput poruke prvog Romera, o kojem smo već pisali u Predlogu Nedelje.

Od mene ćete retko čuti bilo kakvu pohvalu američkom glumcu poslednjih 25 godina ali sam prijatno bio iznenađen prizemnošću glavnog lika filma. Amerikanac bez arogancije, nadmenošću i svezananja. Nema na njemu gadne mimike i drame koja redovno odlazi u apsurd da kreće da zasmejava. Ovaj lik je pre svega umoran, kako mu i dolikuje, i sveden na preživaljanje. Postoji scena u kojoj zaslužuje pohvale. Kako je skoro neprimetna pomenuću je. U jednom trenutku nailazi na greben i otkriva da se ispred njega pruža pustoš koju treba da pređe. Izraz na njegovom licu je za sve čestitike.

Za razliku od amričkih filmova ovde ne dolazi do naglog prijateljstva između dvojice protagoniste samo zato što su okrenuti jedno drugome, već do tolerancije i uvažavanja onog drugog. Nema porodičnih govora, nema objašnjavanja.

Fotografija filma godi oku, a kamera se služi nelagodnim trikovima u kojima nismo sigurni da li ona prilazi junacima filma ili neko Mrtav.

Skromne političke insinuacije postoje u filmu, jasno, na račun američke politike, ali pojedine scene ostavljaju nelagodan utisak viđenih snimaka iz 1994-e godine i masakra u Ruandi.

Ukoliko ste za dinamične filmove lišene svega, pa čak i te dinamike za koju verujete da jeste, ne gubite vreme sa ovim filmom jer vas neće zadovoljiti. Imate dosta američkih na koje ste navikli. Njih gledajte i dalje. Ukoliko ste za tihi užas, jadu i bedu, a naročito spremni da uđete u okruženje na koje niste do sada navikli i shvatite da su ti strahovi još veći nego oni na koje ste navikli iz ostalih urabnih filmova, onda ga svakako pogledajte.

Savet: Ukoliko naručujete film preko interneta na DVD-u, pazite da ne naručite film iz 1987-e sa istoimenim nazivom Johna Hustona. Ali, čak, i ako njega naručite, nećete pogrešiti. To je Hustonov poslednji film i vredan je pažnje.

Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...