•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

'Birdman' veliki pobednik 87. dodele Oscara

Crna komedija 'Birdman' Meksikanca Alejandra Inarritua nominovana u devet kategorija odnela je u nedelju Oscara za najbolji film, što mu je bio četvrta nagrada te večeri.

"Birdman" je veliki pobednik 87. dodele Oscara u kategorijama za najbolji film, režiju, fotografiju i originalni scenario.

U kategoriji na najbolji film takmičio se sa "Odrastanjem", "Snajperistom", "Grand Budapest Hotelom", "Igrom kodova", "Selmom", "Teorijom svega" i "Ritmom ludila".

Inarritu je scenarista, reditelj i producent filma u kome uz Michaela Keatona glume Edward Norton, Naomi Watts i Emma Stone. Priča je to bivšem glumcu krilatog superjunaka koji se želi vratiti u dane slave.

"Ne želim govoriti. Oh, Bože! Žele da govorim jer je moj engleski užasan. Možda će vlada iduće godine uvesti pravila za useljavanje u akademiju", našalio se primajući nagradu za najbolji film.

Julianne Moore nagrađena je Oscarom za najbolju glumicu za potresnu ulogu žene obolele od Alzheimerove bolesti u "Zauvek Alice", a Eddie Redmayne za najboljeg glumca za ulogu astrofizičara Stephena Hawkinga u "Teoriji svega".

Moore se takmičila sa Rosamund Pike ("Gone Girl"), Reese Witherspoon ("Wild"), Marion Cotillard ("Dva dana, jedna noć") i Felicity Jones ("Teorija svega"). Ovoj 54-godišnjoj glumici ovo je peta nominacija u karijeri.

Redmayne se takmičio za Oscara za glavnu mušku ulogu sa Steveom Carellom ("Foxcatcher"), Bradleyjem Cooperom ("Snajperist"), Benedictom Cumberbatchom ("Igra kodova") i Michaelom Keatonom ("Birdman").

Patricia Arquette osvojila je Oscara za najbolju sporednu glumicu za ulogu hrabre majke koja se bori da odgoji svoje dvoje dece u "Odrastanju" Richarda Linklatera.

Arquette je primajući nagradu pozvala na jednake plate za žene u Sjedinjenim Državama.

Ovo je prvi Oscar za ovu 46-godišnju glumicu koja se o ovoj kategoriji takmičila sa Emmom Stone ("Birdman"), Laurom Dern ("Wild"), Keirom Knightley ("Igra kodova") i Meryl Streep ("U šumi").

J.K. Simmons je dobitnik nagrade Oscara za najbolju mušku sporednu ulogu psihotičnog učitelja jazza koji mladog bubnjara gura u muzički vrh u "Ritmu ludila" Damiena Chazellea na svečanosti 87. dodele ove nagrade održanoj u nedelju u Dolby Theatru u Hollywoodu.

Simmons se takmičio sa Markom Ruffalom ("Foxcatcher"), Edwardom Nortonom ("Birdman"), Ethanom Hawkeom ("Odrastanje") i Robertom Duvallom ("Sudija").

Primajući zlatni kipić iz ruku glumice Lupite Nyong'o zahvalio je supruzi i pozvao gledaoce da misle na svoje najbliže: "Nazovite mamu, nazovite tatu. Ako imate sreću da vam je jedan ili oba roditelja živi, nazovite ih. Nemojte slati sms. Nazovite ih."

Ovo je prva nagrada američke Akademije filmske umetnosti i nauke tom šezdesetogodišnjem glumcu. Bio je favorit za Oscara pošto je već osvojio Zlatni globus i nagradu Bafte.

"Ida", poljska drama snimljena u crno-beloj tehnici, poljskog reditelja Pawela Pawlikowskog o devojci koja otkriva svoje jevrejsko poreklo i odlazi u potragu za svojim korenima, osvojila je Oscara za najbolji film na stranom jeziku.

Takmičio se sa francusko-mauritanskim "Timbuktuom" koji je u petak trijumfuvao na dodeli Cezara, ruskim "Levijatanom", estonskim "Tangerinesom" i argentinskim filmom "Wild Tales".

"Napravili smo film o (...) potrebi ćutanja i povlačenja iz sveta i evo šta smo dobili. U središtu smo buke i svetske pažnje. Ovo je sjajno", rekao je Pawlikowski primajući kipić na pozornici pozorišta Dolby u Hollywoodu.

Spisak svih dobitnika:
NAJBOLJI FILM: Birdman
NAJBOLJI REDITELJ: Alejandro Gonzalez Inarritu / Birdman
GLAVNA MUŠKA ULOGA: Eddie Redmayne / Teorija svega
GLAVNA ŽENSKE ULOGA: Julianne Moore / Zauvek Alice
SPOREDNA MUŠKA ULOGA: JK Simmons /Whiplash
SPOREDNA ŽENSKE ULOGA: Patricia Arquette/ Odrastanje
STRANI FILM: Ida /Pawel Pawlikowski
ANIMIRANI FILM: Don Hall, Chris Williams i Roy Conli/Grad heroja
ORIGINALNI SCENARIO: Birdman
ADAPTIRANI SCENARIO: Graham Moore /Igra kodova
SCENOGRAFIJA: Adam Stockhausen, Anna Pinnock/Hotel Grand Budapest
KOSTIMOGRAFIJA: Milena Canonero/Hotel Grand Budapest
MONTAŽA: Tom Cross/Whiplash
VIZUALNI EFEKTI: Paul Franklin, Andrew Lockley, Ian Hunter i Scott Fisher/Interstellar
MUZIKA: Alexander Desplat/ Hotel Grand Budapest
DOKUMENTARNI FILM: Laura Poitras, Mathilde Bonnefoy i Dirk Wilutzky/Citizen 4
ORIGINALNA PESMA: Glory /John Legend i Common iz filma "Selma"
ZVUK: Craig Mann, Ben Wilkins i Thomas Curley/ Whiplash
FOTOGRAFIJA: Emmanuel Lubezki/Birdman
ŠMINKA: Frances Hannon i Mark Coulier / Hotel Grand Budapest
MONTAŽA ZVUKA: Bub Asman, Alan Robert Murray/ Snajperist

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...