•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

These Thousand Hills (1959)

'Planinama Divljeg zapada' je klasični vestern snimljen u zlatno doba ovoga žanra. Reč je o vrlo dobrom filmu naizgled jednostavne ali vrlo slojevite priče, koja tematizira klasične motive u vesternima kao što su prijateljstvo, odanost i odnos između civilizacije i divljine.

Mladi kauboj Albert Gallatin 'Lat' Evans (D. Murray) želi što brže doći do novca, noseći neugodne uspomene na vlastitog oca, propalog rančera. Goneći stoku, Lat se sprijatelji s iskusnim kaubojem Tomom (S. Whitman). U gradiću u Wyomingu Lat pristaje utrkivati se protiv nepobedivog konja lokalnog moćnika Jehua (R. Egan). Indijanac koji jaše Jahuova konja na prevaru sruši Lata s njegov konja, ali najmoćniji čovek u gradu, bankar Marshall Conrad (A. Dekker), presudi da je Lat pobednik. Slaveći pobedu, Lat upozna lepu barsku zabavljačicu Callie (L. Remick) i među njima se razviju osećaji. Ipak, Lat i Tom ubrzo potom napuštaju grad kako bi lovili vukove. Sledeći put kad se zateknu u gradu, Lat odluči da postane rančer i traži od Conrada kredit za kupovinu ranča...

Film je režirao veliki američki reditelj Richard Fleischer (1916.-2006.), majstor brojnih žanrova, koji je potpisao i sjajne krimiće (Uz dlaku i Bostonski davitelj), vrhunske spektakle (Bandido i Vikinzi) te brojne druge antologijske filmove kao što je istorijska drama "Mandingo". Inače, Fleischer je nagrađen Oscarom za dokumentarni film "Design for Death".

Glumačka ekipa filma ne sadrži najveće zvezde, ali reč je o sjajnim glumcima prepoznatljivim iz bezbrojnih holivudskih klasika. Harizmatični R. Egan igrao je glavne uloge u spektaklima "Estera i kralj" i "300 Spartanaca", D. Murray mnogi će se setiti kao partnera legendarnoj Marilyn Monroe u "Autobusnoj stanici", a S. Whitman bio je nezaboravan partner Johnu Wayneu u "Komančerosima". Najvažniju žensku ulogu igra odlična L. Remick (Pretkazanje, Anatomija jednog ubistva, Dani vina i ruža, Dugo toplo leto). Inače, film "Planinama Divljeg zapada" snimljen je prema izuzetno popularnom romanu A. B.Guthrieja Jr.-a, potpisnika romana "Veliko nebo", prema kojem je Howard Hawks režirao istoimeno remek-delo, te takođe scenarista legendarnog klasika "Shane".

Žanr:drama, vestern
Godina:1959
Reziser:Richard Fleischer
Scenario:Alfred Hayes, A.B. Guthrie Jr.
Uloge:Don Murray, Richard Egan, Lee Remick
Studio:Twentieth Century Fox Film Corporation
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:96 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu