•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Emir Hadžihafizbegović najbolji glumac festivala u Cottbusu

Bosanskohercegovački glumac Emir Hadžihafizbegović nagrađen je na Festivalu istočnoevropskog filma u nemačkom Cottbusu za najbolje glumačko ostvarenje, odnosno glavnu ulogu u filmu "Takva su pravila" hrvatskog reditelja Ognjena Sviličića.

Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) saopštio je u nedelju kako je žiri u sastavu Vladimir Burlakov, Nana Djordjadze, Mike Downey, Milenia Fiedler i Eric Spitzer-Marlyna nagradio Hadžihafizbegovića "za unutarnju snagu u njegovoj nenametljivoj izvedbi i delikatno portretiranje oca koji se nalazi na krajnjem rubu svojih emocija".

Hadžihafizbegoviću je ovo druga nagrada za ulogu u istom filmu, nakon priznanja koje mu je dodelio žiri programa Horizonti 71. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji.

Film "Takva su pravila" reditelja i scenarista Ognjena Sviličića prati bračni par sa zagrebačke Savice, koji se suočavaju s najgorom situacijom u životu. Kada im sin završi u bolnici nakon uličnog okršaja, Maja i Ivo uhvatiće se u koštac s institucijama države, koje su sve samo ne na njihovoj strani – i upravo se na to odnosi naslov filma. Film je sufinansiran sredstvima HAVC-a, HRT-a i francuskog Nacionalnog centra za kinematografiju (CNC) – fonda Aide aux cinémas du monde.

Festival istočnoevropskog filma u Cottbusu održao se od 4. do 9. novembra, a u popratnom programu posvećenom temi homoseksualnosti u središnjoj i istočnoj Evropi prikazana su još tri bosanska filma: "Otok ljubavi" Jasmile Žbanić, dokumentarac "Nije ti život pjesma Havaja" Dane Budisavljević i manjinska koprodukcija "Dvojina" Nejca Gazvode. Takođe, u programu globalEast, ove godine posvećenom Italiji, prikazan je italijansko-hrvatski film TIR Alberta Fasula.

Festival u Cottbusu osnovan je 1991. godine i drži se za jednu od najvažnijih manifestacija posvećenih istočnoevropskom filmu u svetu, zaključuje se u saopštenju.

Ognjen Sviličić nedavno je za scenario i režiju filma "Takva su pravila" nagrađen na Filmskom festivalu u Varšavi, "za duboku senzibilnost i majstorstvo u prikazivanju ljudske borbe protiv birokracije i ravnodušnosti".

Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...