•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

'Maratonci trče počasni krug' u svetu stripa

Jedan od najboljih domaćih filmova, remek-delo književnika Dušana Kovačevića i reditelja Slobodana Šijana "Maratonci trče počasni krug", u obliku stripa oživela su dva renomirana imena domaće strip scene, Dragan Lazarević Lazare i Božidar Milojković Bam.

Njihov kreativni rad počeo je pre godinu i po, a oni su svu svoju energiju i vreme usmerili ka stvaranju stripovane verzije filma.

Početna ideja bila je da strip preraste u knjigu, ali, uprkos maestralno odrađenom poslu i brojnim pokušajima, dvojac nikako nije uspeo da nađe nekoga ko bi njihov rad objavio. Pošto su shvatili da više nema svrhe "kriti" ovako nešto od ljudi, počeli su deo po deo stripa da objavljuju na Bamovom blogu.

'Film smo gledali milion puta! Osmotrili smo priču u celini, da bismo se potom bacili na skidanje kadrova', ispričali su oni.

Od odabranih 2.800 slika iz "Maratonaca", njih hiljadu i nešto je upotrebljeno za strip, dok je ostalo "bačeno".

'Ima delova iz filma koje smo u stripu "zaustavili", a kojih se niko ne seća. Najteže je, međutim, bilo uklapati te odabrane momente. Mi smo, zapravo, spajajući ih, pravili sasvim novu priču. Nekada se ne bismo slagali. Ali, tako vam je sa kreativcima', priča Lazare.

Kada je stigla na red druga faza rada - skidanje teksta, kako su rekli, tada su "Maratonce" naučili napamet, jer su svaka tri minuta zaustavljali film, kako bi na papiru otkucali ono što je izgovoreno.

Svaka stranica stripa je morala da se završava "jakom" scenom, kako bi naterala čitaoce da ga pročitaju u jednom dahu. Onako kako se čitaju najbolje epizode "Taličnog Toma" ili "Alana Forda".

Posle "sedme seče", otkrivaju autori, usledio bi izbor fotografija i teksta i famozno sklapanje.

'Ono što je, za razliku od tradicionalne izrade stripa, u ovoj digitalnoj bilo možda malo lakše je što pri crtanju na digitalnoj tabli jednim "undo" možete da izbrišete grešku. Ali, ako mislite da je crtanje bio lakši deo posla, varate se', dodao je Bam.

Website:nezavisne.com
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...