•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Dani domaćeg filma u bioskopu Vilin Grad

Dan domaćeg filma održaće se 01. oktobra u bioskopu «Vilin Grad» u Nišu sa početkom u 18h, a film koji će biti prikazan je «Stara škola kapitalizma» Želimira Žilnika. Film traje 122 minuta.

Film «Stara škola kapitalizma» smešten je usred talasa radničkih protesta koji se šire Srbijom. Revoltirani radnici provaljuju kapije fabrike u kojoj su radili i s razočaranjem otkrivaju pustoš koju su za sobom ostavili novi vlasnici.Film beleži sve kompleksniji, a opet i krajnje živopisan pregled sadašnjeg vremena i društvenih previranja pod razarajućim uticajima domaćeg i stranog kapitala.
Želimir Žilnik rođen je 1942. godine u Nišu, a poznati je autor brojnih igranih i dokumentarnih filmova, jedan od začetnika žanra doku-drama, nagrađivan na domaćim i internacionalnim filmskim festivalima. Od samog početka profesionalnog rada na filmu okrenut je savremenim temama, koje uključuju društvenu, političku i ekonomsku kritiku svakodnevice. Žilnikov prvi igrani film «Rani radovi» (1969) nagrađen je Zlatnim medvedom na Berlinskom filmskom festivalu. Nakon problema sa cenzurom u Jugoslaviji, te zaustavljanja rada na narednom igranom filmu Žilnik sredinu sedamdesetih godina provodi u Nemačkoj, radeći nezavisne filmove - sedam dokumentaraca i jedan igrani film. Po povratku u zemlju, od kraja sedamdesetih režira seriju dobro primljenih televizijskih filmova i doku-drama, za Televiziju Beograd i TV Novi Sad. Tokom devedesetih, u nezavisnim filmskim i medijskim produkcijama realizuje niz igranih i dokumentarnih filmova na temu kataklizme na Balkanu. Slom sistema vrednosti u post-tranzicijskim zemljama centralne i istočne Evrope, problemi izbeglištva i migracija u novonastalim okolnostima proširene Evrope - okvir su tekućeg tematskog ciklusa na kome Žilnik radi.

Dan domaćeg filma je program posvećen promociji domaćeg filmskog stvaralaštva koji se sastoji od besplatnih projekcija dokumentarnih filmova čiju je proizvodnju pomogao Filmski centar Srbije. Dan domaćeg filma održavaće se jednom mesečno u 11 gradova Srbije i tokom 12 meseci biće predstavljeno ukupno 14 filmskih ostvarenja domaćih autora. Filmovi koji će biti prikazani nisu imali široku bioskopsku distribuciju, a zaslužuju da budu viđeni od strane što brojnije publike. Nakon svake projekcije, gledaoci će imati priliku da razgovaraju sa nekim od članova autorskog tima.

Dan domaćeg filma je inicijativa koju je pokrenuo Filmski centar Srbije u saradnji sa Filmkulturom, organizacijom posvećenoj edukaciji u oblasti audiovizuelne kulture i umetnosti, koja za cilj ima obrazovanje i stimulaciju kritičkog mišljenja.

Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....