•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Inarrituov film 'Birdman' otvorio 71. venecijanski festival

Crna komedija meksičkog reditelja Alejandra Gonzaleza Inarritua Birdman (or The Unexpected Virtue of Ignorance), s Michaelom Keatonom u ulozi sredovečnoga glumca suočenog s krizom identiteta, otvorio je 71. venecijanski festival.

U službenom programu jednog od najstarijih i najuglednijih filmskih festivala u svetu, koji se održava u organizaciji prestižne kulturne institucije Venecijanskog bijenala, do 6. septembra biće prikazani filmovi 39 nacionalnih kinematografija.

U službenom takmičarskom programu festivala biće prikazano 55 dugometražnih filmova, od čega 54 svetske i jedna međunarodna premijera. Četiri festivalske programske celine - Venezia 71, Izvan konkurencije, Horizonti i Venecija - klasici - donose ostvarenja etabliranih filmaša kao i reditelja debitanata, a obuhvataju i tzv. žanrovske filmove, dokumentarce, te restaurirane i kratke filmove, kroz koje se simbolično isprepliću prošlost i budućnost filmske industrije.

Američka produkcija će biti predstavljena kroz nezavisne filmove Davida Gordona Greena, Andrewa Niccolea, Petera Bogdanovicha, Lise Cholodenko, Joea Dantea, Jamesa Franca, Barryja Levinsona, Michaela Almereyde i Ami Canaan Mann. Uz nove nade filmske industrije na festivalu će biti prikazana i dela poznatih autora poput Fatiha Akina, Xaviera Beauvoisa, Abela Ferrare i drugih.

Inarritu je Birdmana, svoj prvi izlet u komediju, snimio u stilu Hitchcockovog trilera Uže iz 1948. U filmu još glume Edward Norton, Emma Stone, Naomi Watts, Amy Ryan, Andrea Riseborough i Zach Galifianakis, a deo je službenog takmičarskog programa Venezia 71 u kojemu će biti prikazano dvadeset ostvarenja, od čega 19 svetskih i jedna međunarodna premijera.

Zlatni lav za životno delo ove će godine pripasti triput Oscarom ovenčanoj američkoj filmskoj montažerki Thelmi Schoonmaker i američkom filmskom i pozorišnom reditelju Fredericku Wisemanu.

Festival će 6. septembra zatvoriti film autorke iz Hong Konga Ann Hui The Golden Era o životu kontroverzne kineske književnice Xiao Hong.

Prošle godine Zlatni je lav po prvi put je dodeljen jednom dokumentarcu, italijanskom filmu Sacro GRA Gianfranca Rosija. Srebrnog lava za režiju dobio je Grk Alexandros Avranas za Miss Violence, a za ulogu u tome filmu nagradu za najboljega glumca Themis Panou, dok je najboljom glumicom proglašena Italijanka Elena Cotta za ulogu u drami Via Castellana Bandiera. Posebnu nagradu žirija osvojio je Nemac Philip Groening za film The Police Officer's Wife.

Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...