•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Dani domaćeg filma u bioskopu Vilin Grad

Dan domaćeg filma održaće se 02. jula u bioskopu «Vilin grad» u Nišu sa početkom u 18h, a film koji će biti prikazan je «Cinema Komunisto» Mile Turaljić. Nakon projekcije, posetioci će moći da učestvuju u diskusiji kojoj će prisustvovati Iva Plemic Divjak, producentkinja filma, a diskusiju će voditi Dejan Dabić, urednik filmskog i video programa Niškog kulturnog centra. Film traje 100 minuta.

Film «Cinema Komunisto» nas vodi na putovanje kroz ostatke Titove filmske industrije, ispitujući uspon i pad jugoslovenske filmske iluzije. Kroz inserte iz desetina zaboravljenih jugoslovenskih filmova, ekskluzivne intervjue i arhivske snimke sa snimanja filmova i Titovih privatnih projekcija, sklapa se slika Jugoslavije – ona zvanična, koja se viđala na platnu, i ona skrivena – iza kulisa.

“Cinema Komunisto” istražuje mitove koji su podupirali Jugoslaviju i način na koji su se fikcija i stvarnost razišli sve do konačnog kolapsa; danas su od toga ostale samo scenografije koje trule u zaboravljenom filmskom studiju i filmski inserti o zemlji koja više ne postoji.

Mila Turajlić je diplomirala na London School of Economics i stekla diplomu iz politike i međunarodnih odnosa, kao i na Odseku za filmsku i televizijsku produkciju, Fakulteta dramskih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. Politička realnost post-revolucionarne Srbije okrenula ju je ka pravljenju filmova u uverenju da će umetnost uvek biti subverzivnija od politike. Tokom 2000. godine Mila je sarađivala sa dvostrukim dobitnikom Oskara u kategoriji kratkog dokumentarnog filma Tonijem Švarcom u Njujorku. Posle staža kod šefa dokumentarnih programa na BBC tokom 2004. godine, radila je u Wilton Films u Londonu kao asistent producenta i istraživač za serije za Discovery Europe/Discovery Times i francuski ARTE. Sa ciljem da se domaćoj publici približe kvalitetni dokumentarni filmovi, ona se 2005. godine pridružila osnivačima festivala dokumentarnog filma “7 Veličanstvenih”.

Dan domaćeg filma je program posvećen promociji domaćeg filmskog stvaralaštva koji se sastoji od besplatnih projekcija dokumentarnih filmova čiju je proizvodnju pomogao Filmski centar Srbije.

Dan domaćeg filma održavaće se jednom mesečno u 11 gradova Srbije i tokom 12 meseci biće predstavljeno ukupno 14 filmskih ostvarenja domaćih autora. Filmovi koji će biti prikazani nisu imali široku bioskopsku distribuciju, a zaslužuju da budu viđeni od strane što brojnije publike. Nakon svake projekcije, gledaoci će imati priliku da razgovaraju sa nekim od članova autorskog tima.

Dan domaćeg filma je inicijativa koju je pokrenuo Filmski centar Srbije u saradnji sa Filmkulturom, organizacijom posvećenoj edukaciji u oblasti audiovizuelne kulture i umetnosti, koja za cilj ima obrazovanje i stimulaciju kritičkog mišljenja.

Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu