•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Soylent Green (1973)

Depresivni pogled na budućnost Zemlje uništene ljudskom nepažnjom i pohlepom i dan danas slovi kao jedan od najboljih SF filmova svih vremena.

Zemlja je u 2022. godini u potpunosti drugačija od današnje, pre svega zbog prenaseljenosti. Populacija New Yorka iznosi ogromnih 40 miliona ljudi. Efekat staklenika podigao je temperaturu do same granice izdržljivosti. Kako bi se sprečile ogromne migracije, one su onemogućene zakonom.

Bogati žive odvojeni od ostalog sveta u luksuzno uređenim stanovima, u kojima su žene gotovo deo nameštaja. Ali ni oni nisu pošteđeni opšte nestašice prirodnih resursa, pre svega hrane. Meso, voće i povrće su vrlo retki luksuz pa većina stanovnika preživljava na proizvodima korporacije Soylent. Njih najnoviji proizvod je Zeleni Soylent, mala hranjiva pločica koja se navodno proizvodi od retke vrste planktona.

Detektiv Robert Thorn radi na neobičnom slučaju ubistva člana Soylent korporacije koja prehranjuje stanovništvo paletom svojih, veštačko stvorenih zamena za prirodno proizvedenu hranu. Uskoro, detektiv saznaje pravo poreklo njihovih proizvoda, a to nisu niti planktoni niti soja kako se do tada mislilo...

Da li je ovo tamno predviđanje filma nešto šta nas očekuje u budućnosti? Da li može sve biti drugačije ili ne? To su samo neka pitanja koja nameće film 'Soylent Green' koji i nakon par decenija od nastanka idalje nije izgubio na aktuelnosti.

Žanr:misterija, sf, triler
Godina:1973
Reziser:Richard Fleischer
Scenario:Stanley R. Greenberg, Harry Harrison
Uloge:Charlton Heston, Edward G. Robinson, Leigh Taylor-Young
Uzrast:PG
Award:3 nagrade i 1 nominacija
Studio:Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:97 minuta
Podeli:



Preporucujemo