•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Sarajevskim atentatom otvoren Kustendorf

U Drvengradu režisera Emira Kusturice na Mokroj Gori večeras je otvoren Osmi međunarodni filmsko-muzički festival "Kustendorf" koreografskim prikazom atentata na austrougarskog prestonaslednika Franca Ferdinanda, uz disko muziku sedamdesetih godina prošlog veka.

Sve se dešavalo na trgu u Drvengradu kada se od kapije kroz špalir dece iz višegradskih kulturno-umetničkih društava pojavilo vozilo u kome su se nalazili Ferdinad, njegova supruga Sofija i general Oskar Poćorek.

Dok se vozilo okretalo, iz mase se pojavio Gavrilo Princip koji je pucnjem u Ferdinada "aktivirao" trku statista, opšte komešanje i vatromet sa kuća grada od drveta.

Pre toga režiser Emir Kusturica je na trgu, scenski prilagođenom vremenu Sarajevskog atentata, rekao da jedino Ferdinand nije znao da će biti ubijen u Sarajevu, a svi drugi su znali.

"Kada je čuo za atentat u Sarajevu i da mu je bratić ubijen, car Franjo Josif je rekao: `Božija pravda je zadovoljena`", rekao je Kusturica.

Festival je u Dvorani "Prokleta avlija" zvanično otvorila francusko-argentinska glumica Berenis Bežo jednostavnom rečenicom – "Kustendorf je otvoren!".

Kusturica je istakao da je navjeća vrednost ovog festivala što na njemu učestvuju mladi filmski stvaraoci koji komuniciraju sa starijim iskusnim glumcima, režiserima i producentima.

"Ovo je po nivou kvaliteta filmova i gostiju najbolji festival do sada", dodao je Kusturica.

Na otvaranju su posetioci mogli da čuju pesmu "Veliki brat" iz Kusturičinog nedovršenog filma "Na mliječnom putu" koju su izveli članovi "No smoking orkestra" i hora "Srbadija" iz Bijeljine.

Kako je rekao Kusturica, poruka pjesme je – neće biti rata kad ne bude velikog brata.

Filmski program u kategoriji "Savremene tendencije" počeo je u Dvorani "Anikina vremena" projekcijom filma "Prošlost" iranskog režisera Asgara Farhadija.

Nakon filma planirano je da Farhadi, jedan od najvećih svetskih režisera, održi radionicu za mlade filmske stvaraoce čiji filmovi učestvuju u takmičarskom delu programa festivala.

Tačno u ponoć počeće i muzički deo festivala koncertom "Riblje čorbe" u velikoj dvorani u Drvengradu.

U narednih pet dana na festivalu će biti prikazano 15 filmova mladih filmskih autora iz Francuske, Singapura, Izraela, Južne Koreje, Meksika, Poljske, SAD, Kine, Irana, Slovačke i Srbije koji će se takmičiti za nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje.

Međunarodni žiri čine francuska glumica argentinskog porekla Berenis Bežo meksički scenarista i reditelj Giljermo Arijaga i srpski režiser Srđan Koljević.

Nagradu za najbolju fotografiju "Vilko Filač" ove godine će dodeliti svetski direktor fotografije i dobitnik dva "Oskara" Januš Kaminski i Goran Volarević, srpski direktor fotografije.

Kao i prethodnih godina, selektor takmičarskog programa je Dunja Kusturica.

Website:cafe.ba
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...