•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Bjelogrlić: 'Montevideo' je žal za građanskom Srbijom

Glumac, reditelj i producent Dragan Bjelogrlić izjavio je pred premijeru filma "Montevideo, vidimo se" da su oba dela filma "neka vrsta žala za građanskom Srbijom, koja je nestajala pred našim očima".

"Mnogo mi je žao zbog toga, jer sam tokom svojih 50 godina imao prilike da upoznam i zavolim tu Srbiju. I često se pitam koliko sam i ja tom nestanku doprineo. Ulazeći u zrele godine pitao sam samog sebe mogu li da budem bolji, kako to da uradim. Tragajući za odgovorom, otišao sam u tridesete kako bih potražio korene te bolje Srbije", rekao je on u intervjuu za magazin "Nedeljnik".

Premijera drugog dela filma o učešću jugoslovenske reprezentacije na prvom Svetskom prvenstvu u fudbalu 1930. u Urugvaju zakazana je za 15. januar. Prvi deo, pod nazivom "Montevideo, Bog te video" bio je veliki bioskopski hit i zatim televizijska serija pre tri godine.

Bjelogrlić je izjavio da su Srbiji "danas kao naciji ponos i inat potrebniji nego ikad".

Govoreći o ulozi glumaca u društvu, naglasio je da je za njega najtužnija slika koju pamti bila kada je video kako se kulturna elita koja je ustala protiv Miloševića pretvorila u scenografiju i statiste Tadićevih nastupa.

"Meni je to bilo poražavajuće. To je taj momenat kad kulturna elita veruje da preko partija i političkog života može bolje da ostvari sebe, a ne kroz ono što radi. Ali ja u to ne verujem. Verujem da možemo to sve da promenimo samo kroz svoju profesiju. Ono što nama fali jeste da se po raznim nivoima društva dobro organizujemo", rekao je Bjelogrlić.

On je izrazio želju da snimi film i seriju o Nemanjićima, posebno ako su Hrvati snimili seriju o svojim kraljevima.

"Srbi su kao narod privilegovani da prave istorijske filmove i serije. Imam jednu rečenicu koju sam spremao da izgovorim u Hrvatskoj, a ne u Srbiji. Ali 'ajde, reći ću je vama. Neko me je privatno pitao šta mislim o seriji 'Hrvatski kraljevi'. Odgovorio sam da je to isto kao da me je pitao šta mislim o švedskom bureku ili turskoj pici. Ali eto, Hrvatska ima seriju o svojim kraljevima, a Srbija nema seriju o Nemanjićima", rekao je, između ostalog, Bjelogrlić i zaključio da je Emir Kusturica sigurno najznačajnija pojava u filmskom svetu dugi niz godina.

U intervjuu za "Nedeljnik" govorio je i o aktuelnim i bivšim političarima, ali i o reditelju Srđanu Dragojeviću koji je prihvatio poslanički mandat SPS-a.

"Nekako mi to okruženje u parlamentu ne ide uz njega. Dragojević je veći od svih njih. Pozicija poslanika nije degradirajuća, ali kad se setim Dragojevića kao pankera, kao čoveka koji je devedesetih otresito, često i bezobrazno znao ljudima da govori u lice, izgleda mi kao da su divljeg vepra ukrotili i stavili u taj skupštinski kavez. Više bih voleo da to nije uradio", rekao je Bjelogrlić.

Website:nezavisne.com
Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...