•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Preminuo američki filmski producent Sol Zaenc

Poznati američki filmski producent Sol Zaenc, koji je dobio Oskara za najbolji film za ostvarenja "Let iznad kukavičjeg gnezda", "Amadeus" i "Engleski pacijent", preminuo je u San Francisku, javili su američki mediji.

Zaenc (92) je preminuo od posledica Alchajmerove bolesti u petak u svom domu u San Francisku, izjavio je njegov nećak, Pol Zaenc za list Los Anđeles Tajms.

List Holivud riporter je napisao da je Zaenc bio "izvanredan čovek".

Zaenc, koji je počeo karijeru kao muzički producent, prešao je na film i otvorio svoju nezavisnu produkcijsku kuću u Berkliju kod San Franciska, kako bi držao određenu distancu prema Holivudu.

Film "Let iznad kukavičjeg gnezda" iz 1975. godine u koprodukciji s glumcem Majklom Daglasom i Džekom Nikolsonom u glavnoj ulozi, osvojio je pet Oskara, među kojima i za najbolju režiju koji je dobio Miloš Forman.

Zaenc i Forman su zajedno radili i na filmu "Amadeus" (1984) o životu kompozitora Volfganga Amadeusa Mocarta. Film je dobio osam Oskara, među kojima opet i za najbolji film i režiju.

U filmu "Engleski pacijent" iz 1996. godine, Zaenc je radio s rediteljem Entonijem Mingelom. I taj film je osvojio mnogo Oskara, ukupno devet, takođe i za najbolji film i najbolju režiju.

Zaenc je pored toga 1977. godine dobio Oskara za životno delo. Bio je producent i za serijal "Gospodar prstenova", kao i za ostvarenje "Nepodnošljiva lakoća postojanja" reditelja Filipa Kaufmana s tada mladim glumcem Danijelom Dej Luisem. Taj film je osvojio dva Oskara.

Website:vijesti.me
Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....