•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Mephisto (1981)

Film se bavi pričama o Mephistophelesu i Doktoru Faustu kroz glavni karakter Hendrika Hoefgena koji nema savesti i sarađuje i poistovjećuje se s Nacističkom strankom i na taj način dobija bolji posao i društvenu poziciju.

Ironija zapleta je, da je čežnja glavnog protagoniste da igra Mephista - ali da bi mu se ispunio ovaj san mora prodati svoju dušu, i prekasno spoznaje da je u biti on Faust; i da vođa nacista ima glavnu ulogu u filmu (modeliranu prema Hermannu Geringu) koji je pravi Mephisto.

I film kao i Mannova knjiga iz 1936. oslikavaju karijeru Mannovog zeta Gustafa Grondgensa, za kojeg mnogi smatraju da je podržavao naciste i da je napustio svoje prethodne političke stavove zbog lične koristi na uštrb savesti. (Igranje Mephista bio je vrhunac Grondgensove karijere, mada se ovo desilo mnogo pre propasti nacizma).

Ipak Mannova knjiga je satirična, praveći pre parodiju od Hoefgena nego osobu koja vlada sobom, dok film nudi realističniju obradu ljudskog karaktera sa svim svojim manama.

Žanr:drama
Godina:1981
Reziser:István Szabó
Scenario:Péter Dobai, Klaus Mann
Uloge:Klaus Maria Brandauer, Krystyna Janda, Ildikó Bánsági
Uzrast:UR
Award:Oscar, 11 nagrada i dve nominacije
Studio:Hessischer Rundfunk (HR), Mafilm, Manfred Durniok Filmproduktion
Zemlja:Nemačka
Jezik:Engleski
Trajanje:144 minuta
Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...