•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Dead Man (1995)

Jim Jarmuch je jedan od najomiljenijih američkih nezavisnih autora i filmom Mrtav čovek ostao je veran svom izrazu i ponovno oduševio svoje poklonike. Već njegov prvi dugometražni igrani film Čudnije od raja osvaja nagradu za režiju u Canne-su 1985., slede Pod udarom zakona i Misteriozni voz koji su mu doneli kultni status. Njega potvrđuje ostvarenjima Noć na zemlji i Mrtav čovek.

U drugoj polovini 19. veka, mladić William Blake iz Clevelanda polazi na put na američki zapad. Tamo ga, u gradiću Mashine, čeka posao računovođe u kompaniji Dickinson Metal Work. Stigavši u, za čoveka s istoka, prilično negostoljubiv gradić saznaje da je zakasnio i da je njegovo radno mesto već odavno popunjeno. Ne pomaže ni razgovor s vlasnikom Johnom Dickinsonom, pa je Blake u velikoj nevolji jer je u putovanje uložio gotovo svu ušteđevinu.

On pomaže uličnoj prodavačici cveća, a ona ga pozove k sebi. Ali, kada ih njen verenik zatekne u krevetu, želići da ubije Blakea, pogodi ženu, a njega rani. Blake ga ubije u samoodbrani i pobegne. Sledeći dan probudi se iz nesvesti dok mu Indijanac po imenu Nobody leči ranu...

Smešten radnjom u 19. vek, film je snimljen u crno-beloj tehnici i žanrovski je amalgam vesterna, film noira i filma puta. Smrtno ranjeni Blake putuje s Indijancem Nobodyjem kroz pejzaže Arizone ne znajući da putuje u smrt te kroz njegovo putovanje Jarmusch uvodi likove bizarnih osobina i prošlosti. Među glumcima je i opet niz slavnih imena, a u ulozi gospodina Dickinsona legenda vesterna Robert Mitchum kome je ovo bila jedna od poslednjih uloga. Filmom dominira izvrsna muzika koju je komponovao i izveo Neil Young, a filmsku fotografiju u Jarmuschovom filmu i opet potpisuje Robby Miller.

Žanr:drama, fantazija, vestern
Godina:1995
Reziser:Jim Jarmusch
Scenario:Jim Jarmusch
Uloge:Johnny Depp, Gary Farmer, Crispin Glover
Uzrast:R
Award:5 nagrada i 6 nominacija
Studio:Pandora Filmproduktion, JVC Entertainment Networks, Newmarket Capital Group
Zemlja:United States
Website:www.miramax.com/movie/dead-man
Jezik:Engleski
Trajanje:121 minut
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...