•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

"Velika lepota" Paola Sorrentina najbolji evropski film

Dvadesetšesta ceremonija dodela nagrada za najbolji evropski film zaključena je u subotu uveče u Berlinu.

Prošle je godine, na svom putu ka dobijanju Oscara za najbolji strani film, "Ljubav" Michaela Hanekea osvojio četiri nagrade, uključujući i onu za najbolji evropski film. Ove je godine veliki pobednik italijanski kandidat za Oscara "La Grande Bellezza" (Velika lepota), koji je osvojio nagrade za najbolji film, režisera, glavnu mušku ulogu, i ranije objavljenu nagradu za montažu.

Ljubavno pismo Rimu Paula Sorrentina, viđeno očima 65-godišnjeg čoveka, bilo je u takmičarskoj konkurenciji na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu. Sorrentino tada nije bio dobitnik nagrade. Njegov film bio je nominovan u četiri kategorije, gubeći samo u kategoriji za najbolji scenario kada je nagrada dodeljena Francuzu Françoisu Ozonu za film "U kući".

Film s najviše nominacija bio je "Otvaranje napuklog kruga" Felixa van Groeningena, dobitnik nagrada u Berlinu i Tribeci. Od pet nominacija belgijski kandidat za Oscara dobio je samo jednu nagradu - za glavnu žensku ulogu za Veerle Baetens.

Među najvećim dobitnicima na sinoćnjoj ceremoniji bio je i animirani film Arija Folmana "Kongres". U glavnoj temi noći - saradnji filmskih industrija - izraelski režiser je ukazao da je na njegovom filmu radilo devet raznih država i 270 animatora.

Otvarajući ceremoniju, nemačka komičarska zvezda i domaćica showa Anke Engelke našalila se da je to bio prvi put da se Mihael Haneke "nije vratio kući s 26 nagrada".

Predsednik Evropske filmske akademije Wim Wenders uručio je nagradu za životno delo Catherine Deneuve. On je nazvao zvezdu filmova "Šerburški kišobrani", "Indokina" i "Osam žena" "boginjom i kraljicom evropskog filma, ako mi uopšte imamo kraljevskih titula, i najlepšom ženom na svetu".

Nakon što je prikazan mozaik njenih filmova, Daneuve je primajući nagradu izjavila da je "veoma dirnuta" jer "ja imam svoje filmove na DVD-u, ali ih nikada nisam pogledala jer nikada nemam vremena".

Govoreći o širini mozaika njenih filmova, Daneuve je zahvalila akademiji što joj je omogućila da se" oseća Evropljankom više nego ikada".

"Mislila sam da sam francuska glumica, ali u nekoliko poslednjih godina osećam se Evropljankom više nego ikada", kazala je.

Website:klix.ba
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...