•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Pedro Almodovar: Vlada "istrebljuje" španski film

Španski reditelj Pedro Almodovar optužio je konzervativnu vladu svoje zemlje da želi da "istrebi" domaću kinematografiju, nakon odluke da filmskoj delatnosti, već oslabljenoj krizom i nametima, dodatno sreže budžet za 2014.

U otvorenom pismu "Španski film. Istrebljenje", objavljenom na nezavisnom sajtu Infolibre.es, 64-godišnji reditelj najoštrije kritikuje "brutanlo povećanje" PDV-a koji je 2012. prešao sa osam na 21 odsto.

"Sva tadašnja predviđanja (da će ljudi prestati da odlaze u bioskop, da će puno bioskopskih sala zatvoriti) su se obistinila, osim vladine pretpostavke da će time povećati svoje prihode", naveo je Almodovar.

"Ako je rezultat suprotan njihovim očekivanjima, zašto su nadležni ministar i vlada tako euforični? Moguć je samo jedan odgovor: jer kažnjavaju španski film tako da od njega ne ostane ništa. Sve je to u službi plana za istrebljenja domaćeg filma", istakao je slavni reditelj.

Španska desnica, po Almodovarovom mišljenju, nije nikada oprostila domaćoj kinematografiji što se 2003. zdušno suprotstavila ratu u Iraku, u kojem je Španije učestvovala pod konzervativnom vladom Hosea Marije Asnara.

"Od kako smo rekli "ne" ratu, španski film je postao crna ovca Narodne partije. Aktuelna kresanja i prezir su posledica tog "ne", zbog kog se nikada neću pokajati čak i ako ne bude više nijednog otvorenog bioskopa", stoji u pismu.

Prema nacrtu budžeta španske vlade za 2014, budžet namenjen Institutu kinematografije i audiovizuelnih umetnosti (ICAA) biće u visini od 48 miliona eura, što je za 12 odsto manje nego 2013. kada je već smanjen za preko 22 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Website:vijesti.me
Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...