•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Krunisanje kralja Petra I (1904)

Krunisanje kralja Petra I Karađorđevića odnosno Krunisanje kralja Petra I Karađorđevića i Putovanje kroz Srbiju, Novi Pazar, Crnu Goru i Dalmaciju je naziv za dokumentarno-reportažni film koji su snimili Britanci Arnold Mjur Vilson i Frenk Storm Meteršo septembra i oktobra 1904. godine a povodom krunisanja novog srpskog kralja Petra I Karađorđevića u Beogradu glavnom gradu Kraljevine Srbije. Film je prvi put prikazan u Ujedinjenom Kraljevstvu, u okviru predavanja o Srbiji Arnolda Vilsona, koji je ujedno bio i počasni srpski konzul u Šefildu. Beogradska premijera filma održana je u Kraljevskom Srpskom narodnom pozorištu aprila 1905. godine, u prisustvu kralja Petra I, kraljevske porodice, članova vlade, diplomatskog kora i drugih zvanica. Ovaj film je danas najstariji sačuvani filmski dokument na Balkanu. Krunisanje kralja Petra I Karađorđevića je najstariji sačuvan filmski dokument o srpskom narodu, kao i drugih susednih naroda, film se vodi na listi filmske građe koju je ustanovljena na osnovu odluke Vlada Srbije od izuzetnog značaja pod rednim brojem jedan. Film je ušao u istoriju svetske kinematografije, jer je u njemu među prvima primenjena klasična demonstracija tehnika saopštavanja neke vesti u filmu.

Prvi scene filma prikazuju okupljanje naroda u centru prestonice uoči same ceremonije krunisanja. U kadrovima koje je Meteršo snimio na ulici mogu se videti muškarci u građanskim odelima i žene u svečanim haljinama sa šeširima, seljaci u narodnim nošnjama, kao i poslednje pripreme vojnika za paradu. Stručnjaci Etnografskog muzeja u Beogradu su nakon ekspertize filma odnosno pregledom kadrova u kojima se pojavljuju seljaci u narodnim nošnjama ustanovili na osnovu nje da su na ceremoniji krunisanja došli seljaci iz svih krajeva Kraljevine Srbije, sa Kosova i Makedonije iz Otomanske imperije, Crne Gore, Bosne, Srema, Banata i Slavonije. U drugom delu filma snimljeni su kadrovi svečane vojne parade, koju pozdravlja narod na ulici okićene prestonice, prolazak kralja Petra I na belom konju sa krunom na glavi koji se, nakon krunisanja u Sabornoj crkvi uputio ka Topčideru. U trećem delu filma snimljene su scene Beogradske tvrđave, pristaništa ne kome se mogu videti trgovci i najamni radnici, prolazak parobroda rekom Savom, kao i sremska ravnica prema Zemunu. U četvrtom delu filma snimljeni su kadrovi vojnih manevara na Banjičkom polju tada blizu Beograda. U ovom delu snimljene su scene na kojoj se vidi okupljanje naroda, svečana tribina na kojoj se nalaze kraljevska porodica, članovi vlade, diplomatski kor i druge ugledne zvanice, defile vojničkih trupa, kralj Petar I na nemirnom belom konju i dr.

Nakon Beograda Vilson i Meteršo su posetili i snimili manastir Žičuu kome je nakon krunisanja izvršeno miropomazanje kralja Petra I, potom su snimili manastir Studenicu, pijačni dan u Kraljevu, vršidbu žita sa konjem u Raškoj. Konzul Vilson i Meteršo nakon ovog kreću na put ka domovini, gde su tom prilikom snimili mehansku avliju u Novom Pazaru koji se tada nalazio u Otomanskoj imperiji, glavnu ulicu u Andrijevici i prolazak crnogorskih trupa na Cetinju. Kadrovi snimljeni u Dalmaciji prikazuju gradove Šibenik i Zadar.

Žanr:kratki
Godina:1904
Zemlja:Serbia
Trajanje:33 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...