•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Women on the Verge of a Nervous Breakdown (Mujeres al borde de un ataque de nervios) (1988)

Većina autora imaju u svojim karijerama 'onaj film', presudan u svakom pogledu. Film koji im otvara sva vrata, koji ih preko noći pretvara u superzvezde. Za Almodovara, bar kada je reč o internacionalizovanju karijere, to je, nema sumnje, bio nasiov Žene na
rubu nervnog stoma.

Nista za mlađanog Almodovara nije bilo isto posle ovog filma. Zapravo, zbog izuzetnog komercijalno-umetničkog trijumfa, gotovo da se sve okolnosti i vreme u njegovoj karijeri mere sa ovim naslovom.

U Ženama na rubu nervnog sloma stvar nije ništa komplikovanija ili izdašnija od one koju sugeriše naslov. Najkraće rečeno, Almodovar ovde (po sistemu Altmanovih Kratkih rezova) kombinuje sudbine i, razume se, priče onih kojima pasuju te sudbine, kroz nekoliko glavnih, frustriranih i histeričnih, likova koji tokom razvoja priče dolaze u određenu smislenu interakciju.

Jedna od tih histeričnih žena na rubu nervnog sloma je glumica koju je upravo ostavio njen ljubavnik. Druga "dramata" jer se ispostavlja da joj je momak terorista koji bi mogao da je obeleži kao saučesnicu, a tu je i jedna žena advokat, dve policajke i ona koja vozi taksi, sve sa svojim motivima da se dovedu do sloma živaca!

Almodovarova umešnost u kombinovanju, tretiranju i, najpre, eksploataciji svih ovih priča, odnosno njihovom svojevrsnom generalizovanju i internacionalizovanju, i obilje humora, cinizma i ekscentričnosti, otvorili su mu širom vrata prema svetu i najširem krugu publike željne noviteta. Almodovar je, u najkraćem, stekao ime s ovim filmom. A publika, ne samo španska, svog omiljenog režisera. Sapunska opera, s kojom se on u suštini probio do pomenutog statusa, dobila je sasvim novu, manje sramotnu, i daleko zanimljiviju formulu u kojoj je zastupljen praktično svaki od glavnih žanrova, uključujući čak i vestern (omaž vesternu sa scenom navodnog revolveraškog obračuna izmedu dve pijane dame s pićem, umesto s oružjem, u rukama).

Žanr:komedija, drama
Godina:1988
Reziser:Pedro Almodóvar
Producent:Pedro Almodóvar
Scenario:Pedro Almodóvar
Uloge:Carmen Maura, Antonio Banderas, Julieta Serrano
Uzrast:R
Award:Nominovan za Oscara, 25 nagrada i 19 nominacija
Studio:El Deseo S.A., Laurenfilm See
Zemlja:Spain
Jezik:španski
Trajanje:90 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila