•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Pledge (2001)

Ne bi bio lak zadatak odgovoriti na pitanje: da li je Sean Penn bolji glumac ili režiser. I ovom svom trećem rediteljskom dokazivanju talenta (ranije je potpisao briljantne drame Indian Runner i The Crossing Guard) Penn je žestoko ušao u priču iako, doduše, ne sasvim originalno (reč je o adaptaciji romana Freidricha Durrenmatta koji je ovaj napisao na osnovu priče koju je uradio za nemački filma iz 1958. godine Es geschah am hellichten Tag).

Ovo je priča o vremešnom detektivu koji poslednjeg dana aktivne službe uleće u jeziv slučaj ubistva devojke i razoružan očajem njene majke zavetuje se da će pronaći ubicu. Iako sutradan odlazi u penziju on odlučuje da nastavi istragu...

Glumački svakim trenutkom filma dominira maestro Jack Nicholson, stari prijatelj Penna i junak njegovog prethodnog filma The Crossing Guard. Suvišno je reći da je ostavio utisak da je zaista postao umorni detektiv koji pred penzijom odbija da se suoči sa nadolazećom zimom života. On gazi preko svih, ne misli na posledice svojih postupaka i umesto da učini nešto istinski veliko i dobro dokazuje da je izreka da je put u pakao popločan dobrim namerama. Njegov očaj na kraju filma (s kojim se on i otvara) deluje kao vapaj očajnika kome duša upravo izgara u nekom strašnom paklu. A za takvu scenu, koja nosi čitav film, niko drugi ne bi bio sposobniji od starog dobrog Jacka. Baš niko. Bar ne od današnjih glumaca.

U glumačkoj podeli ima još Pennovih prijatelja, ali i rodbine (supruga Robin Right, ali i njegova majka Eileen Ryan koja igra Nicholsonovu sekretaricu Jean). Tu su i legenda među epizodistima Hollywooda, Harry Dean Stenton, kao i čuvena Vanessa Redgrave.

Žanr:krimi, drama, misterija
Godina:2001
Reziser:Sean Penn
Producent:Michael Fitzgerald, Sean Penn, Elie Samaha
Scenario:Friedrich Dürrenmatt, Jerzy Kromolowski
Uloge:Jack Nicholson, Benicio Del Toro, Patricia Clarkson
Uzrast:R
Award:1 nagrada i 6 nominacija
Studio:Morgan Creek Productions, Franchise Pictures, Clyde Is Hungry Films
Zemlja:United States
Website:movies.warnerbros.com/thepledge
Jezik:Engleski
Trajanje:124 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...