•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Firewall (2006)

Specijalista za kompjutersko obezbedenje (Harrison Ford) uspeva da stvori najbolji sistem zaštite za banku u kojoj radi. Njegov sistem ima jednu slabu stranu, on zna lozinku. Zbog toga postaje meta nemilosrdnog pljačkaša (Paul Bettany) koji za taoce uzima njegovu porodicu. Glavni junak će morati da pomogne u krađi 100 miliona dolara da bi spasao svoje najmilije...

Ovo je još jedan film sa Harrisonom Fordom. Ne u potpunosti, jer režiser Richard Loncraine uspeva da adekvatno iskorisiti popularnost zvezde, a da mu istovremeno pruži i izazovnu i zahtevnu ulogu. Ne očekujte previše, Ford primenjuje rešenja koja je već koristio glumeći Dr. Jacka Ryana, a to po sebi i nije toliko loše. Iritira činjenica da se, po običaju, ne znoji mnogo, njegov stil glume je u stvari podilaženje publici.

Kao i u slučaju velikog hita Air Force One, Ford je ponovo nevoljni heroj. Ta vrsta kategorizacije najbolje govori o osnovnom zapletu filma. Pošto su teroristi manje-više svima dosadili, režiser Loncraine se vraća liku nemilosrdnog pljačkaša, omiljenom pokretaču transformacije običnih ljudi u heroje. Da bi stvari bile jasne i blago retardiranom delu publike, negativca igra Paul Bettany. Dakle, neki stranac maltretira Amerikance i udara tamo gde najviše boli, po džepu, ili u ovom slučaju pokušava da ukrade 100 miliona dolara iz banke. Takvo svetogrđe je teško oprostiti.

Zanimljivo je da su Loncraine i Bettany radili zajedno i na filmu Wimbledon. Sličan model preneli su i na jedan običan triler. U suštini, radi se o pokušaju da se hiljadu puta ispričana priča učini nešto zanimljivijom.

Loncraine ima stila kada je u pitanju žanr, pravilno upotrebljava sva sredstva, ali dosta toga je prepušteno glumcima, koji su morali da se izbore sa prilično šturim likovima. Najbolje je prošla Virginia Madsen, koja se uzdigla iznad stereotipa, ali joj je uloga ograničena pa ne doprinosi kvalitetu. Jasno je da će publika film gledati zbog Forda, što pokazuje jasan predumišljaj u nameri režisera.

Ni to nije ništa novo u Hollywoodu, jer postoji bezbroj filmova koji su snimljeni da bi velike zvezde imale šta da rade, dok se ne pojavi bolja uloga. Na kraju, industrijska rešenja, budžet i veliko ime, popunjavaju sve eventualne praznine. Kao triler, film ispunjava osnovna očekivanja.

Žanr:krimi, triler
Godina:2006
Reziser:Richard Loncraine
Producent:Armyan Bernstein, Basil Iwanyk, Jonathan Shestack
Scenario:Joe Forte
Uloge:Harrison Ford, Virginia Madsen, Carly Schroeder
Uzrast:PG-13
Award:dve nominacije
Box office:48.7M USD
Studio:Warner Bros.
Zemlja:United States
Website:firewallmovie.warnerbros.com
Jezik:Engleski
Trajanje:105 minuta
Podeli:



Preporucujemo