•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Catwoman (2004)

Kada plašljiva dizajnerka Patience Philips (Halle Berry) sazna previše o sumnjivim poslovima svog poslodavca, sama potpisuje svoju smrtnu presudu. Pošto je ona jedna iz drevne loze žena-mačaka postaje superheroina u potrazi za osvetom. Moraće da se obračuna sa zlom kraljicom kozmetičke imperije (Sharon Stone)...

Halle Berry utegnuta u seksi, kožni kostim je pravi materijal za film. Poslednjih godina je zavladala pomama za oživljavanjem strip-junaka na filmskom platnu i publika je već pomalo zasićena sličnim filmovima.

Uostalom, Catwoman je već videla više inkarnacija, od superkempi verzije iz 60tih (Julie Newmar u kostimu sa leopard šarama) do Michelle Pfeiffer u panter izdanju u Povratku Batmana. Nije u pitanju kostim, uprkos uobičajenoj stripovskoj grotesknosti, ili hiperstilizaciji da budemo blaži, već su druga rešenja, pre svega scenario, donela probleme. Uz najveće napore ni Halle Berry nije uspela da se izbori sa tim manjkavostima, iako je primetan njen napor da ostvari harizmatičan lik. Zlatno pravilo vezano za filmove o super- herojima je obavezno postizanje balansa izmedu stripovne bajkovitosti i akcionih scena. Režiser Pitof je rastrzanom režijom i još vise nekoherentnom montažom uništio ritam priče (ako je i postojao). Dodatni problem je načinila slaba komunikacija između režisera i glumačke ekipe, koja je rezultovala nezainteresovanom glumom nekih (Benjamin Bratt) do prilično blede i neuverljive glume Sharon Stone.

Jednostavno rečeno, imati dve velike zvezde kao što su Berryjeva i Stoneova u filmu a ne izvući ni malo od njihovog seksipila, prilično govori o režiseru. Pitof je inače doveden jer je smatrano da kao francuski autor može doneti sveže ideje. Međutim njegovo rastrzano baratanje kamerom, stalne promene ritma odaju njegovu zbunjenost. Pitof je dopustio da ga fascinacija izgledom i dizajnom potpuno udalji od suštine. Berryjeva u odredenim scenama pokazuje šta ume, što dovodi do još većeg žaljenja zbog propuštenog. Roman- tična nit tačnije njeno interesova- nje za detektiva (Benjamin Bratt) je potpuno neverovatno postavljeno (scena u kojoj Berryjeva liže Brattovo lice deluje kao toliko potrebna improvizacija) i to je još jedan upropašćeni deo priče.

Što se Sharon Stone tiče, njen lik možda predstavlja užasavajuću stranu kulture civilizacije opsednute mladošću, lepotom i kozmetičkom industrijom koja omogućava da se te vrednosti održe, ali da li su slične metafore bile potrebne filmu o superherojima? To i slične fascinacije uz potrebu da se pošalje nekakva poruka (kome i zbog čega?) udnile su da film bude dosadan. Čak ni Halle Berry nije mogla da promeni stvari, iako je odgledno da se uklopila u mlađe krzno. Možda bi uz bolju priču i vraćanje suštini akcionog filma, Catwoman postala prava filmska heroina.

Žanr:akcija, fantazija
Godina:2004
Reziser:Pitof
Producent:Denise Di Novi
Scenario:Bob Kane, Theresa Rebeck
Uloge:Halle Berry, Benjamin Bratt, Sharon Stone
Uzrast:PG-13
Award:5 nagrada i 6 nominacija
Studio:Warner Bros.
Zemlja:United States
Website:catwoman.warnerbros.com
Jezik:Engleski
Trajanje:104 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila