•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Adrift (Open Water 2: Adrift) (2006)

James (Richard Speight Jr), Amy (Susan May Pratt), Zach (Niklaus Lange) i Lauren (Ali Hillis) pridružuju se starom drugu Danu (Eric Dane) na pijanci na jahti nasred okeana. Oni skaču u more da se osveže, a onda shvate da se niko nije setio da spusti merdevine. A Amyino dete je ostalo na palubi...

Da krenemo iz početka. Adrift ne deluje tako loše kao izvesni "vodeni" hit iz 2003. Dok koncept vodenog trilera Hansa Horna B-produkcije (šestoro ljudi, a ne samo dvoje, zaglavljeni na okeanu) implicira da je to zapravo ostvarenje Open Water naglašeno do maksimuma, ovaj napeti film naglašava i drugu vrstu rizika za protagoniste koji se prepiru u vodi dok vreme protiče.

Kao i u filmu Open Water, ima malo istinski strašnih momenata: Jamesova borba da se domogne površine pri čemu mu gotovo pucaju pluća, a zatim i Krvavi udarac glavom u dno jahte, sigurno su momenti kada će publika da zacvili. Umesto toga, zaprepašćujuće banalizovanje premise (Zaboravili ste da spustite merdevine!) i puki očaj grade mučnu tenziju iz minuta u minut. Nastaje panika, a beskrajno plavetnilo preti da ih zauvek proguta - jedno po jedno.

A onda beba pocinje da plače. To je niski emotivni udarac u stomak. Film se optimistično reklamira kao "sociološki triler", a uzor mu je Hitchcockov Lifeboat - samo bez broda. I kako su pokušaji bekstva protagonista presahnuli, a njihova nestvarna nerazumnost raste, scenario za Adrift postaje sve raskvašeniji. Plejboj i lakrdijaš Dan (Eric Dane) i karikatura njegove raskalašne devojke Michelle (Cameron Richardson) prikazani su kao plitkoumni, dok pravi teret drame nose James, njegova žena Amy (izvanredna Susan May Pratt) i njihovo dete. Oni su slični finim i pristojnim ljudima koji su vam osvojili srce u filmu Open Water, i zbog kojih vam se čini da Adrift nije toliko drama šestoro ljudi, već melodrama jednog para.

I tako, pričajući o dobro poznatom problemu napuštenosti i večitom pitanju: Šta bih ja uradio da sam na njihovom mestu?, Adrift i dalje boluje od sindroma da je snimljen previše rano posle uspešnog hita Chrisa Kentisa. Horn možda ima najmanje sreće u celoj priči (tvrdi da je napisao svoj film pre nego što je i saznao za Open Water), ali zar nisu stari morski vukovi govorili da je more ćudljiva ljubavnica?

Žanr:drama, triler
Godina:2006
Reziser:Hans Horn
Producent:Dan Maag, Philip Schulz-Deyle
Scenario:Adam Kreutner, Collin McMahon
Uloge:Susan May Pratt, Richard Speight Jr., Niklaus Lange
Uzrast:R
Studio:Orange Pictures
Zemlja:Nemačka
Website:www.adriftmovie.co.uk
Jezik:Engleski
Trajanje:94 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...