•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Narodno pozorište (Subotica)

U karekteristike Subotice, kao grada, pored multikulturalnosti, multietničnosti i multikonfesionalnosti, svakako spadaju i kulturne tradicije grada u koje su ugrađene i prethodno navedene karakteristike.

Kulturne tradicije Subotice su veoma duge, a centralno mesto u njima pripada pozorišnoj umetnosti odnosno – pozorištu. Počeci pozorišnog života u Subotici vezuju se za 1741. godinu, kada je i odigrana prva pozorišna predstava u tadašnjoj Franjevačkoj Gramatikalnoj školi na hrvatskom jeziku.

Prvi pismeni akt o izgradnji profesionalnog pozorišta u Subotici potiče iz 1793. godine. Odluku o gradnji pozorišne zgrade Magistrat grada donosi tek 1847. godine, a nova zgrada pozorišta je završena i otvorena 1854. godine.

U periodu od otvaranja pozorišne zgrade pa do 1918. godine u Subotici su gostovale pozorišne družine iz Mađarske, Nemačke, putujuća pozorišta i Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada (17 sezona).

Pozorišna zgrada je izgorela 2. marta 1915. godine. Požar je uništio kompletno pozorište, a privremena pozornica je napravljena u hotelu „Pešta“, posle rata hotel „Beograd“.

U periodu od 1918. godine do 1941. godine u Subotici su gostovale mnoge pozorišne grupe:
- Pozorišna grupa Jožefa Nađašija,
- Bosansko – hercegovačko pozorište,
- Vojničko pozorište Petra Hristlića,
- Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada,
- Hudožestveni teatar iz Rusije,
- Narodno pozorište iz Beograda,
- Rajnhartovo pozorište iz Berlina.

U periodu između dva svetska rata u Subotici nije postojalo stalno pozorište. Subotičani su u dva navrata: 1925. i 1935. godine pokušavali da osnuju svoje pozorište.

Rekonstrukcija pozorišne zgrade počela je 1926. godine kada je i završena. Posleratni pozorišni život počinje od 1945. godine, kada su u Subotici osnovana dva stalna, profesionalna, repertoarska pozorišta:

Hrvatsko narodno kazalište i Mađarsko narodno pozorište (mađ. Magyar Népsínház). Spajanjem ova dva pozorišta, 1951. godine, nastaje Narodno pozorište – mađ. Népszínház sa hrvatskom i mađarskom dramom kao i muzičkom granom.

Od 1958. godine Statutom pozorišta u Narodnom pozorištu – Népszínház konstituišu se: Drama na srpskohrvatskom i Drama na mađarskom jeziku.

Iako je pozorište u svom razvoju prošlo kroz različite faze i organizaciona prestrukturiranja – organizaciona struktura pozorišta, danas, počiva na Drami na srpskom i Drami na mađarskom jeziku.

U leto 2007. godine počeli su radovi na rušenju zgrade i totalna rekonstrukcija.

Obe drame subotičkog teatra do izgradnje nove zgrade igraće na sceni Jadran. Narodno pozorište-Narodno kazalište-Népszínház ima 109 zaposlenih u Drami na srpskom jeziku, Drami na mađarskom jeziku, Tehničkoj jedinici i Opštoj službi.

Godišnje svaka drama izvede po četiri premijerne predstave.

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...