•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Hiroshima (2005)

Sigurno ste čuli za Hirošimu, grad u Japanu na koji je bačena atomska bomba. To je jedno od onih mesta u istoriji koja izazivaju velika sporenja, međutim istina je jednostavna. U vreme kada se to desilo, veći deo čovečanstva je odahnuo jer se, posle bombardovanja Hirošime i Nagasakija, japanski vojni vrh udostojio da potpiše kapitulaciju, čime je okončan II svetski rat. U godinama koje su usledile, trka u naoružanju supersila nekako je zasenila ovaj stravični trenutak istorije.

Ali revizionizam ne spava, pa su se mnogi prisetili Horišime (istina najčešće na godišnjicu bombardovanja). Zgražavanje Zapada je izraženo kroz more filmova i dokumentaraca, ali kao što već znate, niko nikada nije odgovarao za uništenje Hirošime. Po sličnom receptu i ovaj dokumentarac "ne ide do kraja". Kada Hitler bombarduje otvoreni grad Gerniku i ubije 1500 ljudi, to je stravičan zločin, kada Amerikanci zbrišu sa lica zemlje 50000 ljudi, (uz to osakate daljih par stotina hiljada) to je onda "nesrećni incident izazvan istorijskim trenutkom“. Drugim rečima, nije kriv tadašnji predsednik Sjedinjenih država Truman, a nije kriva ni američka nacija, jer je čitavo čovečanstvno želelo da se rat završi. Dakle, za taj "Trumanov sou" niko nije kriv, sve to spada u nesrećni sticaj okolnosti. Istina, autor filma Paul Wilmshurst ne pokušava da sakrije osnovne činjenice, ali zaključak, kao i mnogi drugi pre njega, ostavlja publici. I to je nešto, bar neka deca nauče da nije lepo upotrebljavati nekontrolisanu moć.

Žanr:istorijski
Godina:2005
Reziser:Paul Wilmshurst
Producent:Paul Wilmshurst
Scenario:Paul Wilmshurst
Uloge:John Hurt, Noboru Akima, George Anton
Uzrast:TV
Award:dve nagrade
Studio:British Broadcasting Corporation (BBC)
Zemlja:UK
Jezik:Engleski
Trajanje:90 minuta
Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...