•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Drive (2011)

Junak ovog filma je bezimen. U odjavnoj špici stoji DRIVER. I to je sve što treba o njemu da znamo.

Dobitnik kanske nagrade za najbolju režiju, „Drive“ jeste film koji izgleda urađen sa post modernim stilom. Ali stil ne čini žanr a ovde imamo problem sa žanrom. Da li je triler u pitanju? Ljubavna priča? Film otimačine? Ili medli svih navedenih? Iskreno, jedno sa drugim nije najbolje uklopljeno.

U filmu ima jako malo dijaloga, što je zapravo uspešno preneseno iz knjige koja je takođe sa minimum razgovora. Većina prizora razrešava se preko kamere i muzikom koja kao da je izašla iz 1985-e godine.

Rayan Gosling može da posluži u ovom filmu ali je film mogao da bude i bez njega i sa bilo kojim drugim glumcem u ulozi Vozača. Sve što on radi u filmu je da govori jako tiho i podseća na mladog Christopha Waltza. Takođe, veliki deo vremena lomi prste na rukama.

Kao majka, Mulliganova je podnošljiva, Brooks, poznat kao komičar sedamdesetih godina, je pristojan u ulozi nitkova filma. Perlman je, začudo, uspeo da iznese malo sofisticiranijeg nitkova ovog puta i da ne urla u svakom kadru filma.

Ostaje da je nejasno šta je reditelj Refin želeo da ispriča ovim filmom. Ima tu finih scena potera – ako vas one uzbuđuju – neke podsećaju na radove Petera Yatesa (“Bullitt”) ili Williama Friedkina (“The French Connection.”) Ali previše je nepotrebnih krupnih kadrova sa tom ljigavom muzikom iz sredine osamdesetih – možda omaž Johnu Hughesu? I preterana je količina krvi u filmu - možda Quentin Tarantino? Što je uvek minus.

Renf zna da rukuje kamerom, ali je iznenađujuće da je dobitnik nagrade u Kanu ako se uzmu ostali reditelji u konkurenciji ove godine, jer znanje rukovanjem kamere ne znači i uspešan konačni rezultat. Ipak, usporenih snimaka akcione sekvence i galoni krivi ne mogu da učine film dobrim. U najmanju ruku, privući će određenu grupu gledaoca. A njih će možda zadovoljiti.

Žanr:Triler, Drama, Akcija, Ljubavni
Godina:2011
Reziser:Nicolas Winding Refn
Producent:Michel Litvak
Uloge:Ryan Gosling, Carey Mulligan, Bryan Cranston, Christina Hendricks, Ron Perlman, Oscar Isaac, Albert Brooks
Uzrast:R
Award:Cannes Film Festival - Najbolji reditelj
Studio:Bold Films
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:100 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu