•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Američki studiji pristajali na nacističku cenzuru

Holivud je godinama pre Drugog svetskog rata pomagao režimu Adolfa Hitlera i promovisao nacističku propagandu, tvrdi istoričar Ben Jurvand.

Jurvand (35) napisao je knjigu “The Collaboration: Hollywood’s Pact With Hitler” (Kolaboracija: Holivudov pakt sa Hitlerom) u kojoj se poziva na dokumenta koja, kaže on, dokazuju da su američki studiji pristajali na nacističku cenzuru i aktivno učestvovali u propagandi nacista.

Jurvand, koje je i folk muzičar i harvardski đak, kaže da je njegovo interesovanje za ovu temu probudio intervju koji je kao student pročitao u Kaliforniji i u kome je scenarista Bad Šulberg govorio o sastancima šefa MGM-a Luija Mejera i predstavnika nacističkog režima.

U knjizi, piše “Indipendent” opisano je kako su mnogi šefovi filmskih studija ne samo cenzurisali filmove kako bi odgovarali režimu već su i proizvodili materijal za nemačke propagandne filmove i čak su finansirali proizvodnju naoružanja u Nemačkoj.

"Rekao bih da ima nekoliko šokantnih momenata, naročito vezanih za dokument koji sam pronašao u Nacionalnim arhivama u Vašingtonu u kome se objašnjava način na koji je MGM uvećavao profit. Tada je u Nemačkoj postojao zakon prema kome strane kompanije nisu mogle da izvoze valutu. Napravili su izuzetak za MGM jer su finansirali nemačko naoružanje", rekao je Jurvand “Tajms of London”-u.

Po dolasku Hitlera na vlast u knjizi se detaljno opisuje kako su režimski predstavnici posećivali holivudske studije uključujući Džordža Gislinga, specijalnog savetnika za Holivud.

Nemci su gledali filmove i diktirali sva “sečenja”. U junu 1939. MGM je organizovao turu za 10 nacističkih novinara-urednika po svom studiju u Los Anđelesu a tokom 1930-tih gotovo nijedan jevrejski lik nije se pojavio u holivudskim filmovima.

I pored neverice pojedinih akademika, Jurvand je odlučan: “Studiji su sarađivali sa nacistima”.

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...