•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

National Treasure (2004)

Pošto je naglavačke izvrnuo mit o kralju Arturu, producent Jerry Bruckheimer je odlučio da se našali i sa poveljom nezavisnosti - največom američkom svetinjom. Zanimljiva priča na kojoj se i zasniva radnja filma Nacionalno blago počinje sa opsesivnom potragom Bena Franklina Gatesa (Nicolas Cage). On potiče iz porodice lovaca na blago i slučajno otkriva trag koji su ostavili osnivači američke demokratije. Zapis je ostao na poledini Povelje nezavisnosti, dokumenta koji se neprestano čuva. Ben mora da stigne da pročita šta tu piše pre njegovog konkurenta, lana Howea (Sean Bean). I tako, trka počitnje...

Bilo je potrebno čak troje scenarista (Jim Kave, Cormac Wibberley, Marianne Wibberley) da osmisle Bruckheimerovu verziju modernog avanturističkog filma. Najjednostavnije rečeno pred vama je mešavina filmova Nemoguća misija i Indijana Džons serijala. Bruckheimer je očigledno želeo da postavi model za još jednu franšizu koja bi bila uspešna koliko i Nemoguća misija.

Ako Nacionalno blago uporedimo sa filmovima Igraj svoju igru i Ponovo u igri, jasno je da je namera ekipe bila da napravi jednako uzbudljiv film, ali okrenut pre svega mlađoj publici. Zbog toga su posegli za već oprobanim trikovima avanturističkog žanra. Glavni junak nije krimos, iako često krši zakone, on je jednostavno strastveni avanturista. Malo egzotičnosti unosi Harvey Keitel, koji se nakratko pojavljuje u ulozi FBI agenta, dok klinci mogu da "balave" na pojavu njihove zvezde - Diane Kruger. Glumom se u filmu bave Cage i Sean Bean, koji izvode svoj već standardni repertoar. Sve u svemu, pred vama je još jedno pravo Bruckhemerovo čedo, pravi bioskopski hit, idealno proračunatog vremena trajanja. Izuzetno zabavno, realizovano po svim pravilima. Naravno, jasno je da Nacionalno blago nije film sa umetničkim pretenzijama, već se raadi o Bruckheimerovoj viziji popcorn zabave. Šteta samo što je koncept već pronašao izvesni Dr. Jones. Njegov lov na blago bio je mnogo uzbudljiviji.


Žanr:akcija, avantura, misterija
Godina:2004
Reziser:Jon Turteltaub
Producent:Jerry Bruckheimer
Scenario:Jim Kouf, Cormac Wibberley
Uloge:Nicolas Cage, Diane Kruger, Justin Bartha
Uzrast:PG
Award:1 nagrada i 8 nominacija
Box office:173M USD
Studio: Walt Disney Pictures, Jerry Bruckheimer Films, Junction Entertainment
Zemlja:United States
Website:disney.go.com/disneyvideos/liveaction/nationaltreasure/
Jezik:Engleski
Trajanje:131 minut
Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu