•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Četrdeset godina 'Ratova zvezda'

Godine 1977. niko nikada nije čuo za laserski mač ili bakreni bikini i niko strancu nije poželio da Sila bude s njim. Ali to će se promeniti. George Lucas, 33-godišnji reditelj, upravo se spremao da objavi svoj treći film, intergalaktičku sagu o borbi dobra i zla u kojoj će glavni lik biti zlovoljni farmerov sin nejasnog porekla.

Četrdeset godina posle "Ratovi zvezda" najprofitabilnija su franšiza u istoriji filma, a 'jediji' su službena religija u nekoliko zemalja.

"Nemam dovoljno hiperbola za opisivanje snage Ratova zvezda", rekao je filmski analitičar Swan Robbins.

"Četiri decenija rekorda, filmskih, televizijskih, u video igrama, igračkama, knjigama i raznim drugim brendovima. To dovoljno govori", objasnio je.

Prvi film, snimljen za samo 11 miliona dolara, krenuo je u distribuciju 25. maja 1977. Počeo se prikazivati u samo 32 dvorane i prvog vikenda zaradio 1,6 mliona dolara.

S relativno nepoznatom glumačkom postavom, Markom Hamillom, Carrie Fisher i Harrisonom Fordom, film se najviše okoristio usmenom predajom pa su se gužve pred bioskopima povećavale.

Najpoznatiji holivudski bioskop, Chinese Theatre, prikazivalo ga je pet puta dnevno punih godinu dana. Na kraju prikazivanja zarada je iznosila impresivnih 220 miliona dolara.

Usledila su dva nastavka "Imperija uzvraća udarac" 1980. i "Povratak jedija" 1983. koji su zaradili 450 miliona dolara svaki.

Lucas je od 1999. do 2005. snimio još tri filma iz serijala koji sadržajno prethodne navedenoj trilogiji. Filmovi su požnjeli uspeh na bioskopskim blagajnama, ali kritike nisu ni približno bile dobre kao dvadesetak godina ranije.

Ali to nije omelo Georgea Lucasa da 2012. prava na "Ratove zvezda" proda kompaniji Disney za neverovatne četiri milijarde dolara.

Disney je doneo nove ideje i osvežio franšizu pa je prvi film snimljen u njihovoj produkciji "Sila se budi" dobio izvrsne kritike i zaradio dve milijarde dolara. Nastavak, "Poslednji jedi", očekuje se u bioskopima u decembru ove godine.

Iako je poslednji, deveti nastavak predviđen za 2020., Robbins sumnja da će to biti kraj.

Disney će se teško odreći franšize koja donosi milijardu, dve dolara sa svakim novim nastavkom.

"Kao i svemir, Ratovi zvezda će se nastaviti širiti u beskonačnost. Kraj serijala doslovno nije na vidiku", smatra Robbins.

Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...