•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

White Squall (1996)

SAD, 1960. Chuck Gieg (S. Wolf) završnu godinu srednje škole je odlučio da pohađa na jedrenjaku Albatross koji nezrelim mladićima služi kao ploveća škola, kako u životnom tako i u edukativnom smislu. Nezadovoljan podcenjivačkim tretmanom svojih roditelja, Chuck se priključio posadi istomišljenika kako bi u dugoj plovidbi Karipskim morem očvrsnuo svoje telo i duh.

Učenicima na brodu komanduje iskusni kapetan Sheldon (J. Bridges), a predaju im njegova supruga Alice (C. Goodall) i ekscentrik McCrea (J. Savage). Još za vreme višenedenjih priprema u luci, Sheldon je učenicima dao do znanja da na brodu nema milosti ni tolerancije za nediscipline i razmaženosti. Momci će ubrzo i shvatiti zašto. More osim lepota donosi i mnoge opasnosti, a svaki član posade je odgovoran za sigurnost svih svojih saputnika. Kad se na povratku kući suoče s katastrofalnom olujom, shvati će svu ozbiljnost i težinu kapetanovih reči...

Često nazivan "Društvom mrtvih pesnika" na moru ovaj film engleskog filmskog velikana Ridleya Scotta, utemeljen na istinitoj traumatičnoj priči, tematizuje učestalu problematiku psihofizičke transformacije dečaka u muškarce nakon što se susretnu s nepoznatim okružjem i novim situacijama. Reditelj koji je svojim filmovima doslovce prošarao prostornu i vremensku dimenziju - posetivši svemir (Osmi putnik), okean (1492: Conquest of Paradise), afričke pustinje (Black Hawk Down) i ostala bespuća i proputovavši prošlost (Gladijator, Kraljevstvo nebesko), sadašnjost (Thelma i Louise) i budućnost (Istrebljivač) - višestruko je dokazao svoju stvaralačku svestranost i autorsku kompetenciju.

Tako se i "Pakleno more" premda ne spada među Scottove najhvaljenije radove, može podičiti odlikama koje krase ostala njegova ostvarenja, prvenstveno zadivljujućom vizualnom snagom i vrhunskim specijalnim efektima. Potonji su presudni u nezaboravnom prikazu naslovne oluje (inače prilično retkog meteorološkog fenomena - oluje bez oblaka) koja izvrsno funkcionise kao katarzični klimaks ovoga filma i tako nadoknađuje za Scotta pomalo atipičan, uglavnom verbalan i dramski obojen veći deo filma.

Uz prekrasne fotografije Hugha Johnsona, bez pohvale nikako ne smeju proći ni vrlo dobre glumačke prestave Jeffa Bridgesa (Fabulous Baker Boys, Kralj ribara), Johna Savagea (Kosa, Lovac na jelene) i celog ansambla mladih glumaca, među kojima je najpoznatiji Ryan Phillippe (Studio 54). "Pakleno more" bio je nominovan za nagradu Golden Reel američkog udruženja Motion Picture Sound Editors u kategoriji najbolje montaže zvuka - zvučnih efekata.

Žanr:avantura, drama
Godina:1996
Reziser:Ridley Scott
Scenario:Charles Gieg Jr., Felix Sutton
Uloge:Jeff Bridges, Caroline Goodall, John Savage
Uzrast:PG-13
Award:1 nominacija
Box office:10.3M USD
Studio:Hollywood Pictures, Largo Entertainment, Scott Free Productions
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:129 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila