•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Toni Erdmann (2016)

Nećete naći očeve sa mnogo više smisla (ili koji više blamiraju) od onog iz okrepljujuće nemačke komedije koju je napisala i režirala Marin Ade. Sa trajanjem od skoro tri sata, film „Toni Erdmann“ nas upoznaje sa mladom radoholičarkom, Ines (Sandra Hüller), koju kompanija šalje na radno mesto u Bukurešt, Rumunija. Njen kosmati, ostareli otac, Winfried (Peter Simonischek), neumorni šaljivdžija, odlučuje da joj dođe u posetu preko vikenda. To je samo po sebi totalno van karaktera za Winfrieda – njegovo uobičajeno ponašanje je pozdravljanje šokiranog poštara noseći lažne zube i govoreći smešnim akcentom. Onda, nakon nekoliko čudnih dana zajedno, Winfried odbija da ide kući. Počinje da se pojavljuje svuda gde Ines ide i meša joj se u život, kako u lokalnom poslovanju, tako i na diplomatskoj sceni, noseći periku i praveći se da je životni trener po imenu Toni Erdmann.

Nema puno novih stvari što se tiče mnogih problema kojima se bavi ova anarhična komedija: rastući jaz između roditelja i njihove odrasle dece; konflikt između posla i porodice; otuđujuća, dehumanizujuća priroda modernog radnog okruženja; uloga žena u korporativnoj kulturi; ekonimski pravac u kojem moderna Evropa ide. Međutim, način na koji se Ade (čiji poslednji film je „Everyone Else“ iz 2009. godine) hvata u koštac sa ovim stvarima je zapanjujuće originalan, često urnebesan i kompletno iznenađujuć na svakom koraku. Ovo je jedan od retkih filmova koji vas tera na duboko razmišljanje o svetu oko vas, dok vas u isto vreme humorom dovodi do suza dok gledate kako se odrasli čovek šeta ulicom go u kostimu dlakavog čudovišta.

To je vrsta slobodoumne, preispitujuće komedije suprotstavljanja koju je Ade stvorila. Ovaj film blagosloven je sa dva izuzena nastupa glavnih glumaca koji igraju oca i ćerku (Hüller krade scenu u kojoj peva „Greatest Love of All“ od Whitney Houston na zabavi). A stil snimanja, poput dokumentarca bez laži, pruža osećaj koji potpuno odgovara njegovom lukavom evociranju apsurdnosti i banalnosti savremenog života. Jednostavno briljantno.

Žanr:komedija, drama
Godina:2016
Reziser:Maren Ade
Scenario:Maren Ade
Uloge:Sandra Hüller, Peter Simonischek, Michael Wittenborn
Uzrast:R
Award:Nominovan za Oscara, 32 nagrade i 61 nominacija
Studio:Komplizen Film, Coop99 Filmproduktion, KNM
Zemlja:Nemačka
Website:www.komplizen-film.de/e/toni-erdmann.html
Jezik:nemački
Trajanje:162 minuta
Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...