•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Dark Knight (2008)

U očekivanju filma "Uspon Tamnog viteza" ( "The Dark Knight Rises") čija je premijera još uvek neprecizno najavljena za 2012. godinu, podsetimo se dosadašnjih radova na temu maskiranog superheroja iz Gotam Sitija.

Slobodno se može reći da filmovi o Betmenu predstavljaju svojevrstan fenomen. Masa poznatih glumaca i renomiranih reditelja oprobala se u projektima koji su obrađivali neku od pričao borbi dobra i zla: Adam Vest kao Betmen i Cezar Romero kao Džoker 60-ih godina prošlog veka u 30-minutnim epizodama TV serije zabavljali su ljubitelje ovog junaka stripa. Nakon 20 godina zaborava, 1989. Tim Barton prihvatio se režije filma u kojem su zaigrali Majkl Kiton kao Betmen i Džek Nikolson kao Džoker. Tri godine kasnije došao je nastavak, ''Povratak Betmena'' ( "Batman Returns" ) u kojem su se, pored Kitona pojavili Deni De Vito, Mišel Fajfer, Kristofer Volken. Oni kojima se prvi Bartonov Betmen dopao, bili su poprilično razočarani prilično infantnilnim pristupom ovom delu.

Godine 1995. Džoel Šumaher predstavlja svoje ostvarenje ''Betmen Zauvek'' ("Batman Forever"), ulogu Betmena preuzima Val Kilmer a pored njega tu su još i Nikol Kidman, Kris O'Donel, Tomi Li Džons i Džim Keri. Iako je film bio malo ozbiljnije odrađen od prethodnog dela, ipak nije doživeo bolju ocenu od strane gledalaca. Koncentrisanjem priče na samu psihu Brusa Vejna/Betmena, uz porpilično blede role ostatka ekipe, nije se ni moglo postići bog zna šta.

Još goru sudbinu doživeo je sledeći Šumaherov film, "Betmen i Robin" iz 1997 godine. Nije pomoglo ni to što je ulogu Betmena preuzeo glavni "mačo" tog vremena, Džordž Kluni, i što se uz O'Donela, pojavljuju značajna imena Holvuda poput Arnolda Švarcenegera,Ume Turman i Ališije Silverstoun. Sva ova sjajna imena opet nisu bila u stanju da održe relativno jednostavnu i detinjastu priču, čiji je kraj nagoveštavao da će se sledeći film zvati "Betmenova sedmorka". Naime, u prethodnom delu, Betmen dobija za saradnika Robina, a u ovom delu sada već osvetničkom paru pridružuje se i Bet-girl. Nešto se moralo pod hitno preduzeti kako bi se ovi projekti održali u životu.

Konačno, 2005. godine iz radionice Kristofera Nolana stiže ponovo ispričana priča o superheroju iz Gotam Sitija. Za svoj film "Početak Betmena" ( "Batman Begins") Nolan je okupio sjajnu glumačku ekipu. Ulogu Betmena preuzima Kristijan Bejl, dok pored njega projektu pristupaju i Majkl Kejn, Liam Nison, Morgan Frimen, Rutger Hauer, Geri Oldmen, Kejti Holms, Rade Šerbedžija i drugi. Oslobodivši scenario filma infantilnih elemenata, sklopio je priču i film koji je publika dočekala vrlo povoljno jer je prevazišao sva očekivanja i norme postavljene prethodnim ostvarenjima.

Tri godine kasnije, Nolan odlazi dalje: film "Tamni vitez" ("The Dark Knight" ), 2008. godine ostavlja bez daha gledalište. Još bolje tehnički odrađen, scenarijski doveden do perfekcije sa glumom koja ovaj film čini snažnom akcionom dramom, do sada neviđenom u ovom tipu filma. Pored Bejla, kao Brus Vejna / Betmena, tu su ponovo Majkl Kejn, Geri Oldmen i Morgan Frimen, Aron Ekart i Megi Gajlenhol. I naravno, u ulozi Džokera, tragično preminuli Hit Ledžer. Po svim anketama i stručnim mišljenjima, Ledžerova interpretacija psihotičnog kriminalca Džokera, "stavila je u džep" i Cezara Romera i Džeka Nikolsona. Ne dočekavši premijeru filma kako bi pobrao ovacije, Hit Ledžer je ipak ušao u dvoranu slavnih, posthumno mu je dodeljena nagrada "Oskar" za epizodnu ulogu u ovom filmu. Sjajna muzika Hansa Cimera i tehnička obrada zvuka, doneli su ovom filmu "Oskara" i u ovoj kategoriji.

"Tamni vitez" je do današnjeg dana vrhunski plasiran, zauzima deveto mesto na Top 250 listi najboljih filmova svih vremena na sajtu IMDB. Sasvim zasluženo.

Sledeće godine, stiže "Uspon tamnog viteza". Svi ljubitelji Nolanovih verzija filmova o Betmenu, sa nestrpljenjem očekuju novu epizodu, budući da je uz postojeću ekipu, Nolan glumačku postavu pojačao glumcima kojji su izneli njegov prethodni film ''Usađivanje" ( "Inception"): Džozef Gordon Levit, Tom Hardi, Marion Kotijard. Sama glumačka postava i Nolanova reputacija kao režisera, dosta obećavaju.

MM
Žanr:akcija, krimi, drama
Godina:2008
Reziser:Christopher Nolan
Scenario:Jonathan Nolan, Christopher Nolan
Uloge:Christian Bale, Heath Ledger, Aaron Eckhart
Uzrast:PG-13
Award:2 Oscara, 89 drugih nagrada, 68 nominacija
Box office:1
Studio:Warner Bros. Pictures
Zemlja:United States
Website:www.citizensforbatman.org/
Jezik:Engleski
Trajanje:152 minuta
Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...